Mainos

Kuluttajien vaikea arvioida kasvisten hintakehitystä – "Hinnat muuttuvat koko ajan"

Kuluttajan on vaikea arvioida kasvisten ja vihannesten hintoja, sillä hinnat elävät koko ajan, arvioi Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen.

Hinnat muuttuvat hänen mukaansa tukussa useammin kuin kerran viikossa.  

Hintakysymykset nousivat esille runsas viikko sitten, kun S-ryhmä ilmoitti markkinointinimellä "halpuuttaminen" kulkevan kampanjansa ulottamisesta kotimaisiin kasviksiin. S-ryhmä perusteli kasvisten hinnan pudottamista muun muassa pyrkimyksellä edistää kasvisten kulutusta.

– Kuluttajana on hyvin vaikeata nähdä hintojen muutosta, Lehtinen sanoo.  

Myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimuspäällikkö Anu Raijas on sitä mieltä, että kuluttajille yksittäisten tuotteiden hintavaihtelut ovat hankalia havaita.  

– Kaikissa tuoretuotteissa kausivaihtelut ovat hyvinkin suuria. Se, miten tuotteita on saatavilla, määrittelee hintaa hyvin pitkälti, hän sanoo.

Keskihinnat heittelevät

Vuoden kierto vaikuttaa siten, että esimerkiksi kurkun keskihinta oli viime vuonna korkeimmillaan marraskuussa, jolloin kilohinta nousi 3,30 euroon. Matalimmillaan keskihinta oli kesäkuussa 1,89 euroa kilolta.  

– Sydäntalvella joulu-, tammi- ja helmikuussa kurkut ja tomaatit ovat enemmän tuontitavaroita, ja sitten kesäaikana ne ovat enemmän kotimaisia. Tästä näkee, että keskihinnat heittelevät suhteellisen paljon kesän ja talven välillä, Lehtinen arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.