Kuluttajatutkimus: Poronliha on liian kallista ja vaikeasti ostettavaa

Vaikka poronlihan imago on tutkimuksen mukaan hyvä ja lihaa pidetään laadukkaana, puhtaana ja terveellisenä, poroa on vaikea ostaa ja hinta on korkea.

Poronlihaa on kuluttajien mielestä vaikea ostaa ja sen hintaa pidetään korkeana.

Kuluttajatutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia haastatelluista piti poronlihan saatavuutta muita lihoja huonompana. Usein poronlihaa ei löydetä kaupasta, vaikka sitä olisikin tarjolla.

Yli puolet haastatelluista oli myös sitä mieltä, että poron hinta-laatusuhde on huonompi kuin muissa lihoissa.

Paliskuntain yhdistyksen teettämään tutkimukseen haastateltiin 500:aa eteläsuomalaista kuluttajaa.

Paliskuntain tavoitteena on pikaisesti parantaa poronlihan markkinoita. Tänä syksynä poronlihan hinta romahti liki neljänneksellä suuren teurasmäärän vuoksi.

Käristys on arkiruokaa

Poronlihatuotteista ei ole pitkään aikaan tehty kuluttajatutkimusta. Nyt saadut tulokset ovat osaksi yllättäviäkin.

Tutkimuksen mukaan poronlihaa käytetään eniten arkiruokana, ja sen lisäksi juhlaruokana.

Poronlihan tuottajien kannalta hyvä tieto on myös se, että liki viidennes haastatelluista arvioi poronlihan kulutuksensa lisääntyvän lähivuosina.

Poronlihan imago on tutkimuksen mukaan hyvä. Lihaa pidettiin laadukkaana, puhtaana ja terveellisenä. Tärkeimpänä syynä porotuotteiden hankintaan pidettiin hyvää makua.

Kuluttajat ostivat useimmiten pakastettua käristyslihaa ja kylmäsavustettua poroa. Kiinnostusta tuoreisiin lihasuikaleisiin tai paistovalmiisiin paisteihin kuitenkin olisi.

Teurastus vain syksyllä

Poronlihan tuottajien on vaikea vastata kysyntään tuoreesta lihasta. Porot teurastetaan syksyisin, koska suuri osa karjasta on saatava pois kuluttamasta talvilaitumia. Poronliha ja nahka ovat myös syksyllä parhaimmillaan. Lisäksi porojen yhteen kokoamista avittaa syksyinen kiima-aika, joka pitää laumat koossa. Poroerotus tehdään lokakuusta vuodenvaihteeseen.

Teurastuskäytäntöä ei Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Pertti Wiikin mukaan voi eikä kannata muuttaa. Ainoa tapa lisätä lihan menekkiä on parantaa jakelukanavia ja lisätä jalostusta.

-Meillä on 28 poromiehen pienjalostamoverkosto. Heille tällä kyselyllä saatiin arvokasta tietoa kuluttajien toiveista, Wiik sanoo.

Wiikin mukaan tänä syksynä tuoretta lihaa on saatu myös Etelä-Suomeen. Tärkeänä tekijänä Wiik pitää suuria kauppaketjuja, jotka voisivat tuoda poronlihan paremmin esille. Jälleen kerran on jouduttu toteamaan, etteivät kuluttajat löydä poroa kaupan pakastealtaista.

Massatuontia maapallon toiselta puolelta

Vaikka poronlihan hinta on laskenut, se pysyy yhä kuluttajalle tuontiriistaakin kalliimpana.

Rovaniemeläinen porojalostamo myy pakastettua käristyslihaa noin kymmenen euron kilohintaan. Paremmasta lapakäristyksestä saa maksaa 14 euroa kilolta. Rinnan poronlihan kanssa myydään Uudesta-Seelannista tuotua saksanhirvikäristystä vajaan seitsemän euron kilohintaan.

-Saksanhirvi on halpaa, koska sen tuotantomäärät ovat niin huikeat. Uusi-Seelanti, joka on puhtaasti elintarvikeviejämaa, tuottaa vuosittain 30 miljoonaa kiloa saksanhirveä. Poronlihan vuosittainen tuotanto Suomessa on noin 2,5 miljoonaa kiloa, josta markkinoille tulee kaksi miljoonaa kiloa, Lapin Lihan toimitusjohtaja Jukka Kristo sanoo.

Paliskuntain yhdistyksessä ei olla huolissaan saksahirvestä poron kilpailijana. Vaikka moni kuluttaja ei huomaa makueroa valmiissa käristyksessä, painivat lihat Wiikin mukaan eri sarjoissa.

-Suurin osa teuraista on vasoja, jotka ovat koko elämänsä viettäneet luonnossa. Uuden-Seelannin saksanhirvet sen sijaan ovat tiukan tarhauksen tuotteita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat