Kuluttajat eivät vieläkään luota eikä teollisuuskaan

Yrityksissä luottamuksen nousu antaa odottaa yhä itseään. Luottamuksessa pohjakosketus on jo takanapäin, mutta nopeaa nousua taloudessa ei ole lähikuukausinakaan näköpiirissä."

Kuluttajien talousluottamus on jatkunut yhä heikkona maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus.

Sekä arvio oman talouden nykytilasta ja että odotus Suomen yleisestä taloudesta vuoden kuluttua olivat hyvin heikot. Myös odotus omasta taloudesta oli Tilastokeskuksen mukaan vaisu.

Nykytilaa koskeva arvio omasta taloudesta kuitenkin parani hieman edelliskuuhun verrattuna, kun taas odotus siitä heikkeni. Odotus Suomen taloudesta pysyi aiemmalla tasolla.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa –9,4, kun se oli helmikuussa –9,5 ja tammikuussa –9,1. Viime vuoden maaliskuussa luku oli –10,8, kun luvun pitkän ajan keskiarvo on –2,4.

–  Inflaation selvästä laskusta ja ostovoiman kasvusta huolimatta kuluttajien luottamus tuntuu olevan kadoksissa, arvioi lukuja Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen tiedotteessa.

Ostoaikeet pitkälti jäissä

Tilastokeskus kertoo myös, että kuluttajat pitivät ajankohtaa edelleen erittäin epäedullisena kestotavaroiden ostamiselle. Rahankäyttöaikeita kulutukseen oli hyvin niukalti, joskin auton ostoon niitä oli kuitenkin aiempaa enemmän. Asunnon ostoaikeet jatkuivat sitä vastoin hyvin vaisuina.

–  Kohonneiden korkojen jäädyttämät asunnon ostoaikeet ovat johtaneet asuntomarkkinoiden hyytymiseen ja asuntojen hintojen laskuun. Muutosta tähän ei ole odotettavissa ennen kuin korot kääntyvät laskuun, yrittäjäjärjestön Malinen sanoo.

Odotus yleisestä työttömyyskehityksestä oli Tilastokeskuksen mukaan melko synkkä. Myös omakohtainen työttömyyden uhka koettiin suureksi.

Kuluttajien näkemys omasta rahatilanteesta pysyi tutkimuksen mukaan keskimääräisellä tasolla. Mahdollisuudet säästää jatkossa ennakoitiin hieman normaalia huonommiksi.

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimus tehtiin maaliskuussa itse täytettävällä verkkolomakkeella ja puhelinhaastatteluilla. Tutkimuksen osallistui 1  229 henkilöä.

Teollisuuden luottamus kääntyi laskuun

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) luottamusindikaattorista ilmenee, että myös yrityksissä luottamuksen nousu antaa yhä odottaa itseään.

–  Luottamuksessa pohjakosketus on jo takanapäin, mutta nopeaa nousua taloudessa ei ole lähikuukausinakaan näköpiirissä. Suomen talous kulkee heikoilla kevätjäillä, luonnehtii EK:n johtaja Sami Pakarinen tiedotteessa.

Teollisuudessa luottamusta mittaava saldolukema oli maaliskuussa –13. Luottamus laski kahden pisteen verran edelliskuun tasolta. Pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

Rakentamisen indikaattoriluvussa on aavistus nousua viime kuusta, mutta lukema on edelleen hyvin alhainen. Saldoluku nousi kahdella pistellä arvoon –40, kun pitkän aikavälin keskiarvo on –7.

–  Rakentamisen luottamus pysyi pohjamudissa, eikä ihme, sillä asuntorakentamisessa ei ole rakennuslupien puolesta koskaan ollut näin hiljaista, Pakarinen jatkaa.

– Teollisuuden investoinnit eivät ota vielä tänä vuonna tuulta alleen ja taloutta tähän asti kannatellut yksityisen kulutuksen kiihtyminen lasketaan korkojen laskun varaan. Aliarvioimme investointien alakulon vaikutuksia talouteen tällä hetkellä. Tästä vuodesta tulee heikko, ei siitä pääse mihinkään.

Palveluissa ja vähittäiskaupassa luottamus on suunnilleen viime kuun tasoa. Myös näillä aloilla indikaattoriluvut ovat selvästi heikompia kuin pitkän aikavälin keskiarvo.

Lue myös:

    Uusimmat