Kuluttajaliiton lakimies: Suomalaiset miettivät vakuutusta vasta pää kainalossa

Matkailijan kannalta suurin ongelma syntyy yleensä, kun kuluttaja ostaa tarpeidensa kannalta väärän vakuutustuotteen, toteaa Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.  

Sario korostaa, että asiakkaan tulee ehdottomasti tietää, millaiset ehdot vakuutuksessa on ja mitä siitä korvataan.  

- Ihmiset eivät oikein miellä, kuinka tärkeä vakuutus on, ennen kuin ollaan pää kainalossa kaukomailla ja ihmetellään, että mitä nyt tehdään.  

Huhtikuun alussa suomalaisen sydänkohtauksen saaneen naisen jumittuminen Meksikoon herätti runsaasti julkisuutta. Saksalainen vakuutusyhtiö ei maksanut hänelle ambulanssilentoa Suomeen vedoten naisella olleeseen keuhkoahtaumatautiin. Vakuutusyhtiö pyörsi päätöksensä myöhemmin, mutta nainen kuoli Meksikossa reilu viikko sitten.  

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn mukaan on yleinen harhaluulo, että esimerkiksi valtio maksaisi kotiinkuljetuksen, jos ulkomailla loukkaantuu tai sairastuu vakavasti. Valtiolla tai EU:lla ei ole tällaista velvollisuutta.

Oikea vakuutus matkalle

Pohjoismaiden suurimman vakuutusyhtiön Ifin korvausasiantuntijan Anne Koiviston mukaan osalle matkalaisista tulee yllätyksenä, että matkalla pahentuneen jo olemassa olevan sairauden hoidosta maksetaankin vain ensiapuluonteinen hoito. Tällöin mahdollisia jatkokuluja ja mahdollista sairaankuljetusta kotiin ei kustanneta.  

– Onneksi näitä tapauksia tulee vastaan harvemmin, ja suurin osa matkalla sattuvista vahingoista on arkisempia tapaturmia ja sairauksia.  
Koiviston mukaan ulkomailla sattuvista tapaturmista yleisimpiä ovat kaatumiset ja kompastumiset. Tavanomaisia vammoja ovat ruhjeet ja murtumat.  

Ifin tilastojen mukaan yleisempiä matkasairauksia ovat ripuli, korvatulehdus, ylähengitystieinfektiot sekä ihon sairaudet, kuten auringon polttamat.  

– Jonkin verran vahinkoja sattuu myös liikenteessä, kun lomalaiset vuokraavat esimerkiksi skoottereita.  

Kuluttajaliiton Tuula Sarion mukaan matkailijan kannalta tärkeintä on valita juuri omaan tarpeeseen sopiva matkavakuutus. Johtava lakimies luonnehtii suomalaisia vakuutusyhtiöitä yleisesti ottaen vastuullisiksi toimijoiksi.  

Sario kehottaakin ostamaan matkavakuutuksen aina suoraan vakuutusyhtiöltä. Toimiala on tiukasti säädeltyä ja pelkona on aina vaara maineen menetyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat