Kultaseppä vastaa - osa 3

Kalevala Korun kultaseppä Esko Hassinen vastasi häät.fi-sivuston kävijöiden kysymyksiin sormusten tekemisestä, teettämisestä ja hoidosta.

1. Olemme menossa poikaystäväni kanssa kihloihin. Kun menemme ostamaan sormuksia, kauanko kestää, että kaiverrus on valmis ja saamme sormuksemme? Entä jos suunniteltu päivä ei onnistukaan ja haluamme vaihtaa päivämäärää? Miten onnistuu päivämäärän vaihtaminen kaiverreittuihin sormuksiin?

Onneksi olkoon! Sormuksen kaivertaminen ei sinänsä ole iso työ. Toimitusajat kaiverrustöille vaihtelevat liikkeittäin, mutta esimerkiksi Kalevala Korulla konekaiverrus toimitetaan noin viikossa.

Kaiverruksen poistaminen on mahdollista. Kaiverrus poistetaan hiomalla. On hyvä huomioida, että kaiverruksen voi teettää sormuksiin varsinaisen kihlapäivän jälkeenkin. Tällöin sormusta kuluttavalta hiomiselta ja "turhalta työltä" säästytään.

2. Voiko kihlat olla hopeiset? Sopiiko valkokulta tai platina hopean päälle myöhemmin vihkisormukseksi?

Kyllähän toki kihlasormukset voivat olla hopeisetkin. En ole ihan varma ymmärränkö kysymystäsi oikein, mutta jos tarkoitat, että voiko hopeisen kihlasormukseen kumppaniksi myöhemmin hankkia platina vihkisormuksen, niin teknisesti en näkisi siihen mitään estettä. Hopeasormuksen pinnoittaminen valkokullalla (rodium) ei taida olla järkevää.

3. Minulla on 2 kultaista leveähköä sormusta, niissä pieniä timantteja ja yksi hieman isompi toisessa (ovat samaa sarjaa). Haluaisin teettää niistä yhden sormuksen. Paljonko luulet hintaa kertyvän vanhojen sormusten teettämisestä yhdeksi?

Valitettavasti näkemättä itse sormuksia, on mahdotonta antaa tarkkaa hinta-arviota. Helpoin tapa selvittää asia on viedä sormukset paikallisen jälleenmyyjän tai kultasepän luo, ja kysyä josko he voisivat auttaa asiassa.

4. Olen jo pitkään etsinyt tuloksetta sopivaa tekijää minun ja mieheni tuleville vihkisormuksille. Paikkakuntani pienet kultasepänliikkeet ovat vain pieniä yrittäjiä eivätkä ole olleet innostuneet kyseisistä malleistani. Siksi kysynkin: mistä kannattaisi todellakin hakea ja onko jotain yleistä sivustoa esim. tai jotakin reittiä mistä saisin etsittyä Suomen parhaimmat osaajat tai edes sellaiset henkilöt jotka haluavat ja tekevät sormukset suunnitelmiemme mukaisesti?

Turku on tunnetusti perinteinen ”kultaseppien ” kaupunki ja siellä on varmasti sellaisia seppiä, jotka tekevät asiakkaan toivomuksesta ja tilauksesta teille sopivat sormukset.

Ikäväkseni joudun toteamaan, että minulla ei ole tarkempaa tietoa mistä löytyisi tietoa paikallisista yrittäjistä ehkä puhelinluettelo tai kokeilisin Googlea hakusanoilla 'yksilöllinen sormus'.

5. Paljon maksaa ihan tavalliset kihlasormukset suunnilleen? Kultaa, ihan normi, ei mitään erikoisuuksia...

Kalevala Korun mallistossa esimerkiksi Oodi-kultasormus sopii hyvin kuvaukseesi. Oodi-sormuksen suositushinta ilman kiviä ja 3,5mm leveänä on 254€.

6. Millainen sormuksen pitäisi olla ihmiselle, joka ei ole tottunut käyttämään sormuksia?

On yllättävää miten nopeasti sormuksen käyttämiseen tottuu. Sormuksen valinnassa olisi hyvä huomioida sormuksen leveys. Jos sormus on hyvin leveä, voi se helposti tuntua vieraalta sormessa. Myös sormusten istuvuudessa saattaa olla eroja.

Esimerkiksi osassa Kalevala Korun kultasormusmalleja, sormuksen sisäpinta on pyöristetty, ja näin sen käyttö on pyritty tekemään mahdollisimman mukavaksi.

7. Olemme suunnitelleet mieheni kanssa kihloja ja ajattelin kysyä onko ns.magneettisia kihlasormuksia kehitetty? Tarkoitan siis sitä että sormusten kohdatessa ne kiinnittyisivät toisiinsa,romanttista eikö! :)

Enpä ole moisesta kuullut, mutta onpa hausta idea!

8. Sulhasella on kihlasormuksena Kalevalan hopeinen Suomuhauki. Nyt hän haluaisi "tuunata" siitä vihkisormuksen istuttamalla siihen yhden kirkkaan kiven. Onnistuuko sellainen?

Kalevala Korun Suomuhauki-sormukseen on toki mahdollista istuttaa kiviä. Johtuen sormuksen paksuudesta, suosittelisin ns. putki-istutusta. Esimerkki putki-istutuksesta löytyy esimerkiksi Kalevala Korun Täysikuu-sormuksesta.

Kalevala Korulla emme valitettavasti tee tuollaisia muutoksia, mutta uskoisin että jossain pienessä kultasepänpajassa vastaavanlainen istutus voisi onnistuakin.

9. Onnistuuko allianssisormuksen koon muutos, suurennus? Entä jos kyseinen sormus on vielä platinaa? Lisäksi kysyisin, voiko princess-hioutun timantin hiertää platinasormukseen?

Allianssisormuksen (ympäri asti kiviä) kokojen muutokset ovat aina haasteellisia materiaalista riippumatta. Haasteelliseksi sormuksen koon muuttamisen tekee se, että kokoa ei voi vapaasti muuttaa vaan koon muuttaminen on toteuttava timanttien mukaan. Toisin sanoen sormusta voidaan suurentaa tai pienentää aina yhden timantin elementeissä.

Princess-hiotun timantin istuttaminen platinasormukseen onnistuu varmasti. Hiertäminen ei kuitenkaan ole paras mahdollinen istutus-tekniikka tähän tapaukseen.

10. Minulla on paljon sormuksia, osa timanttisormuksia ja osa mistä en tiedä onko timantti vai pelkkä kivi. Miten opin katsomaan onko sormuksessa aito timantti, onko kaiverruksissa siitä tai voiko mistään ostaa sellaista vempainta joka paljastaa onko kysessä aito timantti vain pelkkä kivi?

Aidon timantin tunnistaminen/erottaminen paljaalla silmällä on hyvin vaikeaa, suorastaa mahdotonta. Tästä syystä, helpoin tapa saada vastaus kysymykseesi on viedä korut kultasepänliikkeeseen ja pyytää heitä tutkimaan korut esimerkiksi luupin avulla

11. Mikä tai minkalainen sormus sopisi vihkisormukseksi kun kihlasormus on Kalevala Korun ikikulta sormus. Tietenkin on makuasia mikä sormus miellyttää, haluaisin kuitenkin tietää, onko suunnittelija ajatellut jotain tiettyä sormusta ikikullan seuraksi.,

Ikikulta-sormuksella ei ole yksiselitteistä suunnittelijaa vaan sormuksen muoto on syntynyt monen alan ammattilaisen yhteistyön tuloksena. Itse ehdottaisin vihkisormukseksi Kalevala Korun Aurea-sormusta. Tähän malliin voi itse valita haluamansa määrän haluamansa kokoisia timantteja, mutta kuten itse mainitsit, makuasioista ei sovi kiisteleminen.

Teksti: Esko Hassinen
Kuvat: Kalevala Koru

Lue myös:

    Uusimmat