Kulmuni: Keskusta haluaa eläkeläisille verokannustimen – korona-aika tempaissut hoitoalalta eläkkeelle jääneitä töihin entistä enemmän

Tuhannet hoitoalan suorittaneet siirtyneet toiselle alalle, vaikka hoitajista huutava pula – Hanna kertoo, mikä sai hänet vaihtamaan sairaanhoitotyöstä pois 2:26
MTV Uutiset kertoi viime vuonna, että tuhannet hoitoalan suorittaneet ovat siirtyneet toiselle alalle, vaikka hoitajista on huutava pula.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan puolue aikoo viedä eteenpäin esitystä, jossa eläkkeellä tehtävä työ ei nostaisi jo tienatun eläkkeen verotusta.

– Tarkoitus on muuttaa eläkeläisten verotusta niin, että eläketuloa ja ansiotuloa verotettaisiin erikseen. Nyt eläke ja ansiotulot lasketaan yhteen, jolloin työssäkäynti nostaa myös jo tienatun eläkkeen verotusta. Mikäli jo tienatun eläkkeen verotus jätettäisiin rauhaan, toimisi se kannusteena työntekoon, Kulmuni sanoo keskustan tiedotteessa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) nosti kannustimen esille jo aiemmin tällä viikolla Iltalehden haastattelussa. Kesäkuussa valtiovarainministerinä aloittanut Vanhanen kertoi käynnistäneensä ministeriössä selvitysprojektin eläkkeellä tehtävän työn verotuksesta.

Valtiovarainministeriössä selvitetään esityksen vaikuttavuutta, hintaa ja perustuslaillisuutta. Mikäli laillista estettä ei ole ja muutos arvioidaan kustannustehokkaaksi, tulee Vanhanen tekemään asiasta esityksen, Kulmuni kertoo.

– Toteutuessaan Vanhasen avaus voi olla yllättävänkin vaikuttava. Vuositasolla jo nyt töissä käy 100 000–150 000 eläkeläistä, toki usein sijaisuuksien ja osa-aikatyön kautta. 70–74-vuotiaiden keskuudessakin työllisyysaste on viisi prosenttia. Potentiaali lienee paljon tätä suurempi. Suuret ikäluokat eläköityvät ja eläkeläisten joukko kasvaa, Kulmuni sanoo.

Vanhasen mukaan idea eläkeläisten verotuksen uudistamisesta lähti siitä, että Suomessa on korona-aikana tarvittu paljon sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia eläkepäiviltä takaisin töihin.

Lue myös:

    Uusimmat