Kuka on vuoden journalisti ja mikä on vuoden juttu? Tässä ehdokkaat!

Suuren journalistipalkinnon 2013 -voittajaehdokkaat on valittu.

Palkintoluokat ovat Vuoden juttu, Vuoden journalisti ja Vuoden journalistinen teko, joista palkintolautakunta on valinnut jokaiseen luokkaan kolme voittajaehdokasta

Loppusuoralle päässeiden voittajaehdokkaiden joukosta valitaan lisäksi yleisön suosikki. Äänestää voi tästä päivästä lähtien suurijournalistipalkinto.fi -sivulla ja Facebookissa.

Suuri journalistipalkinto jaetaan suorana MTV3-kanavalla televisioitavassa gaalassa 26. maaliskuuta 2014.

Vuoden journalisti 2013 - voittajaehdokkaat

Eeva-Liisa Hynynen, freelancer

Eeva-Liisa Hynynen on pitkäjänteisesti seurannut ja uutisoinut kunta- ja sote-uudistusta Suomen Kuvalehden painetuilla ja sähköisillä sivuilla. Hän on usein kertonut ensimmäisenä uutisia sekä nostanut uudistuksiin liittyviä periaatteellisia kysymyksiä laajempaan keskusteluun. Hynysen työ muistuttaa, kuinka tärkeää yhteiskunnallinen perusjournalismi ja asioiden sinnikäs kaivaminen edelleen ovat.

Anna-Lena Laurén, Hufvudstadsbladet/Svenska Dagbladet

Moskovan kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén kuvaa asiantuntevasti ja eläytyen Venäjän tilaa ja jokapäiväistä elämää entisen Neuvostoliiton alueella. Hän on taitava niin terävien analyysien tekijänä kuin ihmisten jokapäiväisen elämän kuvaajana. Laurénin juttuja seuraamalla saa poikkeuksellisen monipuolisen kuvan alueen arjesta ja ongelmista.

Saska Saarikoski, Helsingin Sanomat

Saska Saarikoski on taitava toimittaja, joka hallitsee niin kolumnien kirjoittamisen, haastattelut kuin laajojen juttujen tekemisen. Jutuissa on vahva näkökulma ja ne aiheuttavat usein vilkasta mielipiteenvaihtoa. Hän on myös seurattu ja särmikäs keskustelija sosiaalisessa mediassa. Saarikoskella on kykyä sekä löytää uusia ilmiöitä että kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä.

Vuoden juttu -ehdokkaat

Katarina Baer, Helsingin Sanomat: Vaari oli natsi

Kertomalla isoisänsä natsimenneisyydestä ja perheensä vuosikymmenien vaikenemisesta Katarina Baer avaa ajatuksia herättävän matkan Euroopan synkkään historiaan, syyllisyyteen ja yksilön valintoihin. Kirjoitus kuvaa koskettavasti, mihin tavalliset ihmiset voivat sopivissa olosuhteissa ajautua, kuinka maanosan kohtalo kietoutuu yhden perheen tarinaan ja miten vuosikymmeniä sitten tehdyt ratkaisut vaikuttavat myös tuleviin sukupolviin.

Timo Haapala, MTV Uutiset: Ulkoministeriön tietomurto

Timo Haapalan paljastus ulkoministeriöön kohdistuneesta tietomurrosta aloitti vilkkaan keskustelun tietoturvan tasosta myös Suomessa. Juttu osoitti, kuinka haavoittuvia kehittyneimmätkin tietoverkot voivat olla ja kuinka ulkoministeriö tarvitsi ulkopuolisen vinkin vuodon paljastumiseen.

Heikki Haapavaara ja Jarmo Vehkakoski, Kauppalehti Optio: Koillisväylä-artikkelit

Toimittaja Heikki Haapavaara ja valokuvaaja Jarmo Vehkakoski matkustivat jäänmurtajalla 30 päivää ja 6000 kilometriä läpi Koillisväylän. Hienosti kuvitetussa kolmen jutun kokonaisuudessa käsiteltiin persoonallisesti arktisen alueen mahdollisuuksia ja ongelmia, geopolitiikkaa, telakkateollisuuden tulevaisuutta, öljyä, villiä luontoa, loputonta yötä, revontulia, laivatarinoita ja miehistöä. 

Vuoden journalistinen teko -ehdokkaat

Kriisi? Crisis? -verkkosivusto, 11-Kollektiivi ja Kaskas Media

Kriisi? Crisis? on 11 kuvaajan (11-kollektiivi) ja 11 kirjoittajan (Kaskas Media) tuottama digitaalinen kuvajournalistinen julkaisu. Suomeksi ja englanniksi toteutetussa komeassa kokonaisuudessa tarkastellaan erilaisia kriisejä kymmenessä eri maassa. Tekijät laajentavat julkaisullaan kuvajournalismin mahdollisuuksia tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla.

Long Play

Vapaiden journalistien yhteisö Long Play lähti 2013 kulkemaan vastavirtaan. Yhteisön journalistit tekevät perusteellisesti taustoitettuja juttuja digitaalisessa muodossa ja myyvät niitä verkossa yksi kerrallaan. Juttujen aiheet ovat levinneet myös varsinaisen ostajakunnan ulkopuolelle. ”Himasen etiikka” käynnisti yhden vuoden suurimmista julkisista keskusteluista myös muissa medioissa. 

Me tiedämme missä asut -projekti, Yle 

Hannele Valkeeniemi, Aki Kekäläinen, Jarkko Ryynänen

Tyylikkäästi toteutetussa projektissa käsitellään internetissä raivoavaa vihaa eri mieltä olevia kohtaan. Vihapuheen kohteeksi joutuneet kertovat hätkähdyttävistä kokemuksistaan projektin verkkosivuilla ja aiheen käsittely kytkettiin myös television ajankohtaisohjelmiin. Verkkosivusto sisältää haastattelujen lisäksi esimerkiksi tietoa vihapuheen lainsäädännöstä, keskustelufoorumin ja mahdollisuuden osallistua aihetta käsittelevään tutkimukseen.

Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001. Palkinnolla tuetaan ja edistetään hyvää journalismia.

Käy äänestämässä ja kurkkaamassa voittajaehdokkaiden kuulumisia kilpailun Facebook-sivuilla!

 

 

Lue myös:

    Uusimmat