Kuka on popin punatukkainen outolintu, jota kaikki rakastavat? Maailman suosituin miesartisti Ed Sheeran saapuu Suomeen vuosien odotuksen jälkeen

8:01
Näin Ed Sheeran saatiin Suomeen

Ed Sheeran on luonut itsestään ennennäkemättömän musiikki-ilmiön, jonka suosio ulottuu lähes jokaiseen maailman kolkkaan.

Suomalaisten vuosia kestänyt odotus päättyy vihdoin 23.-24. heinäkuuta, kun popin suurtähti, brittiläinen Ed Sheeran saapuu konsertoimaan kahtena päivänä peräkkäin Helsingin Malmin lentokentälle. 

Sheeran on julkaissut uransa aikana neljä studioalbumia vuosina 2011, 2014, 2017 sekä 2019. Sheeranin suosio on numeroinakin päätähuimaava: miehellä on tällä hetkellä Spotify-palvelussa yli 69 miljoonaa kuukausittaista kuuntelijaa. Vuonna 2017 ilmestynyttä ÷-nimistä albumia striimattiin aikoinaan sen ilmestymispäivänä yli 56 miljoonaa kertaa. Sheeranin superhitti Shape of You rikkoi myös ilmestymisensä aikaan ennätyksiä: tuolloin kappaletta striimattiin jopa 10 miljoonaa kertaa päivässä. 

28-vuotias Sheeran on rikkonut poptähteyden rajoja usealla tavalla. Hän on kitaransa kanssa esiintyvä trubaduuri, jolla on sotkuinen punainen tukka, paksusankaiset silmälasit sekä mieltymys värikkäisiin, mukaviin neuleisiin. Sheeran on kaikkea muuta, kuin perinteinen poptähti, mikä onkin yksi suurimmista syistä sille, miksi maailma on niin hullaantunut häneen. 

Omalaatuinen lapsi joutui armottoman suurennuslasin alle

Edward Christopher Sheeran syntyi 17. helmikuuta 1991 Englannin Halifaxissa. Sheeran oli kaksilapsisen perheen kuopus ja hänen vanhempansa pyörittivät taiteen konsultointipalvelua. 

Kiinnostus musiikkiin syntyi jo nuorella iällä. Sheeran liittyi kirkon kuoroon nelivuotiaana ja aloitti pian tämän jälkeen myös kitaransoiton. 11-vuotias Sheeran kirjoitti jo omia laulujaan ja tämän lahjat alettiin noteerata myös ulkopuolisten toimesta.

Kouluvuodet eivät olleet Sheeranille helppoja. Nuorta Sheerania kiusattiin koulussa päivittäin punaisten hiustensa, ylisuurten silmälasiensa sekä änkytyksensä takia. Sheeranille tehtiin nuorella iällä pieleen mennyt leikkaus, josta jäi muistoksi karsastus sekä erilaisia puheongelmia. Kun Sheeranin täytyi puhua luokan edessä, ei hän usein saanut sanottua sanaakaan, mikä löi bensaa kiusaajien liekkeihin entisestään. Lopulta nuori poika vetäytyi täysin omiin oloihinsa.

Sheeran kävi puheterapiassa, huonolla menestyksellä. Pelko siitä, ettei ongelmia pystytä korjaamaan koskaan, oli todellinen. Eräänä päivänä Sheeranin isä toi pojalleen Eminemin legendaarisen The Marshall Mathers LP -levyn, sillä oli kuullut räppäriä verrattava Bob Dylaniin, tietämättä kuitenkaan täysin millaista miehen musiikki todellisuudessa oli. 

Eminemin räppääminen jätti Sheeraniin lähtemättömän vaikutuksen. Tästä inspiroituneena Sheeran opetteli räppäämään levyn kannesta kanteen, ja pääsi näin lopulta eroon änkytyksestään. 

Menestys vaati uskomattoman määrän työtä ja uhrauksia

Vuonna 2008, kun Sheeran oli 17-vuotias, hän muutti Lontooseen luodakseen uraa muusikkona. Menestys ei tullut ilmaiseksi, vaan Sheeran on tehnyt sen eteen valtavasti töitä. Muutettuaan Lontooseen Sheeran eli kahden ja puolen vuoden ajan kodittomana, nukkuen yönsä välillä metrossa, välillä satunnaisten ystävien sohvalla. Silti Sheeran pyrki jatkuvasti edistämään uraansa: pelkästään vuoden 2009 aikana hän soitti yli 300 keikkaa. 

Sheeran oli tehnyt yksittäisiä levytyksiä silloin tällöin ja tähdännyt ammattimuusikoksi vuoden 2004 tienoilta lähtien, mutta 2010 oli käänteentekevä vuosi miehen elämässä. Yksi suuri edesauttaja oli sosiaalinen media ja sen nousu. 

Muusikko ymmärsi nopeasti, kuinka paljon hyötyä sosiaalisesta mediasta voi olla ja alkoi julkaista videoitaan eri alustoilla. Yksi näistä kiinnitti muusikko Examplen huomion. Tämä piti Sheeranin tyylistä niin paljon, että kutsui miehen kiertueelleen. 

Pian Sheeran kiinnitti myös muun maailman huomion sosiaalisen median avulla. Videot kerryttivät katselukertoja ja mediakin kiinnostui nuoresta, poikkeuksellisen lauluäänen omaavasta punapäästä. 

Sheeran oli kiinni menestyksen kahvassa, mutta lopullinen läpimurto tapahtuisi vasta suuremman elämänmuutoksen myötä. Sheeranin oli muutettava popmusiikin todelliseen kehtoon Yhdysvaltoihin. 

Meren yli maailman valloitukseen

Sheeran otti valtavan riskin ja lähti Los Angelesiin niin, ettei hänellä ollut käytännössä mitään: ei levytyssopimusta, ei paikkaa jossa asua. Kova työ jatkui ja Sheeran lähetti musiikkiaan kaikille mahdollisille tahoille, usein ilman vastausta. Eräänä päivänä, useiden sattumien summana, Sheeran päätyi esiintymään näyttelijä-muusikko Jamie Foxxin radio-ohjelmaan. Foxx vaikuttui Sheeranin lahjoista niin vahvasti, että antoi tämän käyttää levytysstudiotaan ja jopa majoitti nuoren miehen sohvalleen muutaman viikon ajaksi. 

Lopulta Sheeran sai sopimuksen Atlantic Recordsilta, jonka avulla vuonna 2011 mies julkaisi debyyttialbuminsa +. Levystä tuli vuoden myydyin debyyttialbumi Iso-Britanniassa, ja vuosi sen julkaisun jälkeen sitä oli myyty jo yli miljoona kappaletta. 

Jättihitiksi nousseen levyn julkaisun jälkeen Sheeran päätyi yhteistyöhön muun muassa One Directionin sekä Taylor Swiftin kanssa ja I See Fire -kappale päätyi Hobitti-elokuvan soundtrackille. Sittemmin Sheeran on tehnyt yhteistyötä lukuisten tähtimuusikkojen, kuten sankarinsa Eminemin kanssa. 

Uransa aikana Sheeran on kerännyt useita tunnustuksia, mukaan lukien neljä Grammy-palkintoa, ja on tällä hetkellä yksi Iso-Britannian menestyneimmistä sekä rikkaimmista muusikoista. On mahdollista, että Sheeran saavuttaa vielä Iso-Britannian nuorimman miljardöörimuusikon titteliin vaadittavan rajapyykin, mikäli hän saavuttaa menestyksellään yhdeksännumeroisen summan ennen kuin hän täyttää 30 vuotta. 

Sheeranin uskotaan tienanneen vuonna 2018 enemmän, kuin kukaan muu muusikko koskaan historian aikana. Miehen kerrotaan olevan kuitenkin maltillinen sekä harkitseva rahankäyttäjä, joka on sijoittanut suuren osan omaisuudestaan muun muassa kiinteistöihin Iso-Britanniassa. 

"Omaksu omituisuutesi"

Ed Sheeran on popin todellinen outolintu – jonka hän tiedostaa myös itse. Mies on puhunut uransa alusta asti avoimesti kokemistaan vastoinkäymisistä, rankasta koulukiusaamisesta, puheongelmistaan, kodittomuudesta, raskaasta taipaleesta musiikkimaailman tähdeksi. 

Sheeran on kääntänyt menneisyytensä vaikeudet sekä omat outoutensa todella tuhkimomaiseksi menestystarinaksi. Eikä hän ole unohtanut ihmisiä, jotka aikoinaan tekivät hänen elämästään vaikeaa. 

– Ihmiset, joiden kanssa kävin koulua ja jotka olivat mitä normaaleimpia, he olivat kaikista siisteimpiä tyyppejä kasvaessamme. Aiemmin kerroin, että yksi kouluni siisteistä lapsista hoitaa nyt kotini putket. Ja se on totta! Sheeran totesi vuonna 2014 järjestetyssä gaalassa. 

– Jos yrität olla luokan siisti tyyppi, päädyt olemaan vain tosi tylsä ja tekemään sellaisen tyypin putkityöt, joka ei ollut ihan niin siisti. Ole oma itsesi. Omaksu omituisuutesi. Outona oleminen on todella hieno asia. Minulla on helvetin jalkapallojoukkue nyt, mikä on aika siistiä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja