Mainos

Kuivuus hidastanut kasvustojen kehitystä

Kuivuus on hidastanut kasvustojen kehitystä alkukesästä, vaikka viime päivien sateet ovatkin parantaneet tilannetta. Kun toukokuu vielä oli viileä, kasvukausi on nyt 3-7 päivää jäljessä tavanomaisesta, kerrotaan Maaseutukeskusten liitosta.

Kuivuus on vaikeuttanut kylvösten orastumista. Rukiit ovat Etelä-Suomessa tähkällä, mutta eivät vielä heilimöi. Kevätvehnän, ohran ja kauran oraat ovat maan eteläosissa pensomisvaiheessa, keski- ja pohjoisosissa vasta orasasteella. Kasvustot näyttävät enimmäkseen välttäviltä tai normaaleilta.

Pahiten on viileä ja kuiva kasvukausi haitannut rypsiä. Kuivuuden vuoksi rikkakasveja on viljoissa tavallista vähemmän Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla. Muualla rikkakasveja on normaalisti, mutta ne ovat pieniä. Tauteja ja tuholaisia on viljoissa tavattu toistaiseksi vähän.

Heinäntekoon arvioidaan Uudellamaalla päästävän juhannuksen jälkeisellä viikolla, muualla vasta heinäkuun puolella.

Vadelman sato jäänee huonoksi

Herukoita näyttää tänä kesänä tulevan keskinkertaisesti tai hieman keskinkertaista vähemmän.

Vadelmien talvivauriot ovat tulleet vasta nyt näkyviin: paikoitellen jopa 70 prosenttia kasvustosta on tuhoutunut. Vadelmasato saattaa siis jäädä melko huonoksi. Mustikka on jo liki kukkinut Etelä-Suomessa, mutta muualla kukinta vielä jatkuu runsaana. Puolukka ja lakka ovat parhaillaan kukassa Etelä- ja Keski-Suomessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.