Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kuivattuja kasviksia ja muuta makeaa

kuivatut omenat
kuivatut omenatCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 20.08.2002 11:44(Päivitetty 11.08.2004 16:43)

Kuivatut hedelmät ja kasvikset tuovat vaihtelua herkutteluhetkiin. Parasta kuivattamisaika on keväästä syksyyn, kun tuotteet ovat nuoria. Toki kuivattaminen onnistuu myös talviaikaan.

Sisätiloissa ilmavassa paikassa voi kuivata teeaineksia tai mausteyrttejä pieniin nippuihin sidottuina. Tuotteet voi myös kuivattaa vaakatasossa kehikkoon pingotetun nailonverkon tai kuitukankaan päällä. Kehikko on hyvä sijoittaa niin, että ilma pääsee kiertämään vapaasti myös kehikon alapuolella. Sisä- tai huoneilmassa kuivaamisen onnistuminen riippuu paljon säästä. Kostealla ilmalla kuivattamisen onnistumiseksi kannattaa turvautua lisälämmönlähteisiin. Kehikon sijoittaminen patterin päälle auttaa jo asiaa. Usein paras tapa on kuitenkin turvautua sähkölieden uuniin.

Sähköuunissa ohuet viipaleet kuivuvat rapsakoiksi

omena ja omenapora
omena ja omenaporaCopyright Alma Media Oyj 2001

Uunissa kuivattaessa on erityisen tärkeää tarkkailla uunin sisälämpötilaa, joka ei saa missään tapauksessa nousta yli 50 asteen. Uuninluukku tulee pitää raollaan ilmankierron ja kosteuden poistumisen varmistamiseksi. Ruokalusikka uuninluukun suulla pitää luukun riittävästi raollaan. Uuniin voi valmistaa sopivan tiheäverkkoisen ritilän, jotta ilma pääsee kiertämään myös tuotteiden alapinnalla.

Mitään tarkkoja aikoja kuivaamiselle ei voi antaa, sillä kuivattamisaika riippuu pitkälti tuotteiden ohuudesta, kypsyysasteesta ja kosteudesta. Tuotteen kuivuuden tuntee parhaiten käsin tunnistelemalla. Yrtit ovat riittävän kuivina murenevia, marjat, kasvikset ja sienet kovia, hedelmät nahkeita.

Aloittelijan kannattaa kuivaamiseen kokeilla hedelmiä (ananas, omena, banaani, päärynä, appelsiini), kasviksia (porkkana, sipuli, valkosipuli, paprika, muut juurekset) tai yrttejä. Oleellisinta uunissa kuivaamisessa on käyttää täysin vahingoittumattomia, kypsiä tuotteita ja viipaloida ne ehdottoman ohuiksi sekä kuivata mahdollisimman alhaisessa lämmössä. Tuotteet kuoritaan aina ennen kuivaamista ja mahdolliset siemenet tai siemenkodat poistetaan. Mitä ohuemmaksi tuotteen pystyy viipaloimaan sitä varmemmin kuivaaminen onnistuu. Ohut tuote myös kuivaa nopeammin.

Hedelmiä kuivatettaessa niille ripotellaan usein tomusokeria, värin ja kauniin kiillon aikaansaamiseksi. Tomusokeri lisätään usein heti kuivaamisen alkuvaiheessa. Kasviksille voi lisätä suolaa.

Paljon kuivattuja kasviksia ja hedelmiä käyttävien kannattaa harkita sähkökäyttöisen kuivurin hankkimista. Kuivurissa tuotteet kuivuvat nopeammin ja ilmanvaihdosta tai lämpötilasta ei tarvitse huolehtia niin tarkkaan.

Lisää aiheesta:

Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!Kristan kynttiläkupit räjähtivät juhlissa – tuikkuvalmistajakin ymmällään: "Ainoa selitys, jonka keksin..."Poskipunan syönti -ilmiö hämmentää – toimittaja maistoi "hittituotetta"Kun rekankuljettaja Tarutuuli näki pientareella savuavan auton, hän ei epäröinyt: "Totesin, että nyt on tosi kyseessä"Emmitkö sitoutumista? Vasta-avioitunut Max kertoo, miksi halusi naimisiinNerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:15
    Ruokaniksit

    Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!

  • 06:44
    Turvallisuus

    Kristan kynttiläkupit räjähtivät juhlissa – tuikkuvalmistajakin ymmällään: "Ainoa selitys, jonka keksin..."

  • Eilen21:41
    Meikit

    Poskipunan syönti -ilmiö hämmentää – toimittaja maistoi "hittituotetta"

  • Eilen19:28
    Liikenneturvallisuus

    Kun rekankuljettaja Tarutuuli näki pientareella savuavan auton, hän ei epäröinyt: "Totesin, että nyt on tosi kyseessä"

  • Eilen19:09
    Seksi ja parisuhde

    Emmitkö sitoutumista? Vasta-avioitunut Max kertoo, miksi halusi naimisiin