Kuiva sisäilma vaivaa? Tämä auttaa!

Kuivan sisäilman ongelmat ovat tuttuja lähes kaikille suomalaisille. Kun ilma on ulkonakin kuiva, edes tuuletus ei auta; tehokkain konsti sisäilman parantamiseksi on ilmankostutin.

Ihon ja limakalvojen kuivumista aiheuttava kuiva sisäilma on tyypillinen ongelma suomalaisessa talvisäässä. Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikön Tuula Syrjäsen mukaan sitä syntyy, kun kylmästä ilmasta tiivistyy vesi pois. Kuivaa ilmaa ei pääse pakoon, vaikka talo olisi miten rakennettu.

– Ulkoilma on niin iso massa, että sitä vastaan on vaikeaa taistella, Syrjänen valittelee.

Tuuletus ei auta sisäilman laadun parantamiseen, koska samaa kuivaa ilmaa tulee myös ulkoa ja ilmanvaihdon kautta.

Ilmanlaatuun voi kuitenkin vaikuttaa. Pienen avun saa jo siitä, että laskee sisäilman lämpötilaa. Mitä korkeampi sisäilman lämpötila on, sitä kuivempaa ilma Syrjäsen mukaan on.

Ilmankostutin avuksi

Erityisesti astmaa sairastavasta ja kesäisinkin kuivasta ihosta kärsivästä kuiva sisäilma voi tuntua todella tuskaisalta. Jos pieni sisälämpötilan lasku ei auta, vaan kuiva ilma vaivaa yhä, ilmaa on mahdollista kostuttaa ilmankostuttimella.

Ilmankostuttimen kanssa on oltava tarkkana. Syrjänen varoittelee, että se saattaa tuottaa ilmaan liikaakin kosteutta.

– Kosteus saattaa tiivistyä rakennuksen kylmiin pintoihin..

Syrjänen neuvookin hankkimaan ilmankostuttimen yhteydessä sisäilman kosteutta mittaavan mittarin. Ylärajana voisi pitää 40 prosenttia: sitä suurempi ilman kosteus voi olla haitaksi rakenteille.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat