Mainos

Kuiva kesä vauhditti Lipeälammen kunnostusta

Lievestuoreen Lipeälammen kunnostustyö on edennyt odotettua nopeammin. Syynä tähän on lämmin, kuiva kesä. Lähes umpeen tasatun järven viimeinen sakea liemi käsitellään talven aikana erikoismenetelmin.

- Me rakennamme tähän anairobisen lietepatjasysteemin, jonka avulla loppuosa tästä liemestä, mustasta vedestä, saadaan pumpattua talven aikana pois. Kuiva kesän vauhdittamana lammesta on tasattu ja tiivistetty jo 80 %, kertoo Keski-Suomen ympäristökeskuksen rakennuttamispäällikkö Aimo Ruokangas.

- Savikerroksen päällä työskentely oli erittäin helppoa, koska olosuhteet olivat kuivat, eikä uutta vettä kertynyt, kuvailee työmaapäällikkö Eino-Matti Hakala.

Yli 300 000 kuution maamassasiirroilla varmistetaan, ettei suopainanteeseen synny uutta järveä. Väkevää, joskin melko vaaratonta keitinlientä ei saada kokonaan maaperästä poistettua.

- Siinä ei ole lipeää varsinaisesti tässä liuoksessa. Siinä on lisäksi todettu, että se ei sisällä raskasmetallejakaan, että siinä mielessä tää on suhteellisen vaaratonta, vaikka tää on pahan näköistä ja pahan hajuista.

Maamme ympäristöhistorian mittavimman tahran pitäisi olla pian poissa päiväjärjestyksestä.

- Täytyy toivoa, että tää ei nyt sitten putkahda uutena ongelmana jossain lähialueella, mutta nythän tää tässä tulee aika laajalti kuntoon tää alue ja uskoisin, että se on poissa ensi kesän jälkeen tää ongelma.

Lipeälampi syntyi, kun Haarlan Selluloosa Oy pumppasi vuosina -35 - -67 väkevää keittolientä Koivusuon viereiseen harjuun. Suolle valuneen keitoksen lähes 4 miljoonan euron puhdistuslasku jäi konkurssiin menneen yhtiön jäljiltä valtion maksettavaksi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.11.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.