Mainos

Kuinka paljon maksaisit liputuksesta? Isännöintitoimiston toimitusjohtaja: "Jotkut poistavat lipputangon, jos siitä on liikaa kustannuksia"

2:09

Tänään on kuvataitelija Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä ja samalla ensimmäinen kerta, kun Suomessa on liputettu kuvataiteen kunniaksi. Itsenäisyyden juhlavuotena sisäministeriö kannustaa liputtamaan nykyistä aktiivisemmin. Taloyhtiössä asukas voi joutua maksamaan erityistoiveesta useamman kympin.

Sisäministeri Paula Risikko nähtiin tänään nostamassa lippua Porissa. Tarkoituksena oli juhlistaa SuomiAreenan alkamista, mutta kyse oli myös kuvataiteen liputuspäivästä.

– Me olemme sisäministeriössä Suomi100-juhlavuoden kunniaksi käynnistäneet kampanjan, jossa tuemme kansalaisia liputtamaan enemmän. Jos ei ole omaa salkoa, voi liputtaa, vaikka digitaalisesti, Risikko sanoo.

Tämä onnistuu sisäministeriön #Liputan-kampanjasivulla.

– Meillä on aika korkean kynnyksen takana viralliset liputuspäivät ja sisäministeriö tapaa ne myöntää. Nyt on tullut aika paljon kansalaisilta ehdotuksia ja järjestöiltä myös. Olemme ottaneet käyttöön uuden kategorian eli suositeltavat liputuspäivät. Kuvataiteen liputuspäivä on yksi niistä.

– Suositeltava liputuspäivä on myös elokuussa luonnonpäivä sekä koulujen aloituspäivä. Sitten voi myöskin liputtaa koska vain, Paula Risikko muistuttaa.

Lisäliputuksesta joutuu maksamaan

Sisäministeriö suositti Helsingissä maanantaina liputusta myös Japanin pääministeri Shinzo Aben virallisen vierailun johdosta.

Toimitusjohtaja Jussi Taanilan isännöintitoimisto Kiirava vastaa 110 taloyhtiöstä lähinnä Helsingin keskustassa. Suomen lippu ei noussut tänään ihan kaikkien talojen salkoon.

– Karkea veikkaus on, että kolmasosassa. Heinäkuu on lomakuukausi ja se vaikuttaa, että huoltoyhtiöissä resurssit ovat pienempiä ja liputtajia on vähemmän.

Taanila kertoo, että heillä huoltosopimukseen kuuluu liputtaminen virallisina ja sisäministeriön suosittelemina liputuspäivinä. Mikäli liputusta pyytäisi erikseen esimerkiksi syntymäpäivän tai lakkiaisten kunniaksi, siitä saattaa joutua maksamaan useamman kympin.

– Olen kuullut tapauksista, joissa kummastellaan 50 euron lisäliputusta. Sitä pidetään liian kalliina. Tarina kertoo, että jotkut saattavat jopa poistaa lipputangon, jos siitä syntyy kovasti lisäkustannuksia, Taanila hymyilee.

Kertaliputuksesta toivotaan pysyvää

Tänään on liputettu Helene Schjerfbeckin ja Suomen kuvataiteen päivän kunniaksi. Liputuspäivää ei saatu ihan helpolla. Työrupeamassa meni kymmenen vuotta. Aloitteen liputuspäivästä tekivät Suomen Akvarellitaiteen yhdistys yhdessä Schjerfbeck-Sällskapet i Ekenäs rf:n kanssa.

Liputus oli kertaluonteinen, mutta siitä toivotaan pysyvää.

– Minulla on luja usko tähän asiaan. Kirjallisuudella on useita liputuspäiviä. Helene Schjerfbeck olisi näin toinen nainen, joka saisi oman nimikkopäivän. Tuntuu siltä, että tätä tarvitaan, sanoo Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen puheenjohtaja Kaisa-Leena Kaarlonen.

Kuvataiteen liputuspäivänä tietysti myös maalattiin ympäri maata. Maalaustapahtumassa Helsingissä syntyi kauniita akvarellejä.

– Tämä on tätä Suomi100-teeman mukaista yhdessä tekemistä, yhdessä maalaamista. Se ei enää tapahdu vain omassa ateljeessa, vaan mennään enemmän siihen, että tehdään yhdessä töitä, sanoo Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen jäsen Marjatta Kantola.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.