Kuinka monta aivotärähdystä turvakaukalot säästäisivät?

Tomi Mäki, Ville Uusitalo
Jokerien Tomi Mäki taklaa Ässien Ville Uusitaloa.Lehtikuva
Julkaistu 05.03.2013 15:26

MTV3-STT

Aivotärähdykset ovat jääkiekon syöpä, SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen sanoi hiljattain. Tätä syöpää vastaan SM-liiga lähtee taistelemaan joustokaukaloilla.

Idea on yksinkertainen. Kun kaukalon laita joustaa, siihen törmäävään pelaajaan kohdistuvat pienemmät voimat.

- Jos törmäät tiiliseinään tai pehmeään patjaan, se on aivan eri asia, tutkija Piritta Poutiainen sanoo. Hän oli mukana tekemässä toista kahdesta joustokaukaloista tehdyistä tieteellisestä tutkimuksesta.

Tällä hetkellä SM-liigaa pelataan kahdessatoista kovalaitaisessa kaukalossa ja Jokerien joustokaukalossa. Se ei tosin ole aivan uusinta huutoa, sillä se on tuettu alumiinitolpilla, joiden kohdalla jousto on vähäisempi.

SM-liigan puheenjohtaja Hannu Penttilä lupasi maanantaina, että kaikissa SM-liigakaukaloissa on joustolaidat jo ensi vuonna alkavalla kaudella.

Kiireen taustalla on paljon julkista painetta ja niukasti tutkittua tietoa. Kukaan ei tiedä, miten monta aivotärähdystä joustokaukalot säästäisivät.

- Kukaan ei osaa vastata, kuinka paljon, SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen myöntää.

Ei tilastotietoa

Koska SM-liiga ei ole tilastoinut aivotärähdyksiä, sillä ei ole tietoa siitä, millaisissa tilanteissa aivotärähdykset SM-liigassa syntyvät. NHL:stä ja MM-kisoista tietoa on, ja kun ne yhdistää lyhyeen pohdintaan jääkiekosta, on helppo päätellä, että joustolaidat ovat korkeintaan osaratkaisu aivotärähdyksiin.

Jääkiekosta puhutaan kontaktilajina, mutta osuvampaa olisi puhua törmäyslajista: kiekkoa kuljettavan pelaajan saa pysäyttää törmäämällä häntä päin.

Jääkiekkoilijat liikkuvat kivikovalla, liukkaalla pelialustalla luistellen, joka on paljon nopeampi tapa edetä kuin juokseminen. Nykyiset hartia- ja kyynärpääsuojat on päällystetty kivikovalla muovilla ja pelialueen raja on seinä, ei maahan vedetty viiva kuten useimmissa lajeissa.

- Toivon, että tapahtuu yhteisvaikutus: joustokaukalot, taklaukset ja pelin siistiminen, jotta päästään eteenpäin, Vuorinen sanoo.

NHL:stä tiedetään, että iso osa aivotärähdyksistä syntyy sääntöjen mukaisista taklauksista. Eivätkä joustokaukalot estä kaikkia aivotärähdyksiä törmäyksissä laitaan.

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko