KT:n Markku Jalonen hoitajien irtisanoutumisuhasta: "Vakava tilanne suomalaisille"

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo olevansa pettynyt hoitajien työkiistan viimeisimpään käänteeseen.

– Tämä on suuri pettymys. Sovittelulautakunta on juuri aloittanut työnsä tämän työriidan ratkaisemiseksi, nyt olisi pitänyt antaa sovittelulautakunnalle työrauha käydä asiaa läpi. Tämä on erittäin vakava uhka suomalaisten hengelle ja terveydelle. Olen todella pettynyt järjestöjen päätökseen.

Tehy ja SuPer ilmoittivat tänään, ettei huomiseksi kaavailtu lakko ala, vaan ammattiliitot ryhtyvät valmistelemaan joukkoirtisanoutumista. On puhuttu halusta ottaa ”kovemmat keinot käyttöön”, koska kiisteltyä potilasturvallisuuslakia ollaan viemässä läpi.

Jalonen korostaa, että sairaanhoitopiirit ovat jatkuvasti pyytäneet ammattijärjestöiltä suojelutyötä kriittisiin toimenpiteisiin.

– Joudumme toteamaan – ja myös Valvira tänään totesi, että potilasturvallisuus on romahtanut. Järjestöt itse ovat omalla toiminnallaan aiheuttaneet tämän tilanteen. Tämä on vakava tilanne suomalaisille.

Jalosen mukaan ainoaksi vaihtoehdoksi jää potilasturvallisuuslaki.

– Yhteiskunta on pakkoraossa, järjestöt ovat itse omalla toiminnallaan aiheuttaneet sen, että joudutaan säätämään potilasturvallisuuslaki. Se on välttämätöntä, että suomalaisten henki ja terveys voidaan turvata.

Hän kuitenkin peräänkuuluttaa sitä, että työriitaan on löydettävä ratkaisu. Hänen mukaansa KT on ollut pääsiäisen aikana yhteydessä sovittelulautakuntaan ja etsinyt ratkaisua.

Jalonen muistuttaa, että tilanne vaatii kykyä kompromissiin.

– Kunta-alan henkilöstö on palkankorotuksensa ansainnut, kyllä. Mutta mittaluokka, mitä Tehy ja SuPer vaativat, 3,6 prosenttia yleisen palkankorotuslinjan päälle viiden vuoden ajan. Siihen, meidän arvioiden mukaan, suomalaisella yhteiskunnalla ja veronmaksajilla ei ole varaa eikä rahkeita.

Näin Tehyn Rytkönen kommentoi työkiistan tuoreinta käännettä Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

3:16


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja