KRP selvittää tietoja netin väitetystä jättirekisteristä – henkilötietoja kerätty laittomasti?

Keskusrikospoliisi selvittää netissä liikkuvia tietoja laajasta väitetystä henkilörekisteristä ja sen tietojen vuotamisesta.

KRP kerää parhaillaan aineistoa ja päättää myöhemmin, aloitetaanko asiasta esitutkintaa vai ei.

– Selvitämme, täyttyykö tässä rikoksen tunnusmerkistö, sanoo rikoskomisario Jyrki Kaipanen keskusrikospoliisista.

Poliisi siis selvittää edelleen "oikeudellista ongelmaa" eli mistä kokonaisuudessa on kysymys, mitä ja missä on tapahtunut.

Puheena olevan rekisterin julkaisu voisi täyttää henkilörekisteririkoksen tunnusmerkistön, vaikka kaikki muu toiminta olisi laillista.

Suuri määrä nimiä ja yhteystietoja?

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla levisi keskiviikkona tietoja, joiden mukaan huomattava määrä suomalaisten henkilötietoja olisi vuotanut verkkoon.

Listoille olisi päätynyt yhteystietoja, puhelinnumeroita ja nimiä ainakin erilaisten järjestöjen, kuten Suomen Punaisen Ristin henkilökunnasta sekä maahanmuuttajataustaisista henkilöistä.

Rekisteritietojen perusteella tietoja keränneellä yhtiöllä on yhteys MV-lehden perustajaan Ilja Janitskiniin.

Facebook-tilillään asiaa kommentoineen Janitskinin mukaan toiminta on ollut täysin laillista. Myöhemmin Janitskin kertoi, ettei mitään rekisteriä kuitenkaan olisi tehty.

Tieto tapauksesta tuli poliisillekin vasta eilen keskiviikkona. Poliisi ei vielä ole vahvistanut, onko rekisteri olemassa tai onko sellainen ollut olemassa.

Henkilörekisteristä uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat