KRP:n terrorismitutkinta liittyy näihin kahteen terroristijärjestöön – neljä suomalaista yhä epäiltynä

Keskusrikospoliisin laajan terrorismitutkinnan neljää suomalaista koskevat rikosepäilyt liittyvät kahteen tunnettuun terroristijärjestöön.  MTV Uutisten tietojen mukaan KRP:n tutkinnassa on kyse suomalaisepäiltyjen kytköksistä Isis- ja Al-Nusran rintama –terroristijärjestöihin.

Tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen ei kommentoi MTV Uutisten tietoa.

Syyrian sisällissodassa taisteleva Al-Nusran rintama julkisti olemassaolonsa vuoden 2012 alussa. Al-Qaidaa lähellä olevan järjestön merkitys kasvoi Syyrian kapinallisrintamassa vuoden 2012 aikana.

Keväällä 2013 Nusran rintaman ja Isiksen sanottiin suunnittelevan yhdistymistä, mutta järjestöjen tiet erkanivat. Nusra ja muut Syyriassa toimivat aseelliset islamistijärjestöt julistivat sodan Isisiä vastaan alkuvuonna 2014. 

Suomalaisia koskevat terrorismirikosepäillyt ajoittuvat lokakuun 2012 ja heinäkuun lopun 2014 väliseen aikaan.

Neljän rikosepäilyt syyteharkintaan 

KRP epäilee poikkeuksellisessa jutussa edelleen neljää suomalaista henkilöä terrorismirikoksista. Heidän epäillään osallistuneen aseelliseen toimintaan terroristijärjestön riveissä ulkomailla.

KRP otti epäillyt kiinni viime syksynä. Kolme epäiltyä oli tutkintavankeudessa, mutta heidät on sittemmin vapautettu. Lisäksi yksi vangittiin poissaolevana. Hän on kertonut olevansa Syyriassa.

Tutkinnanjohtaja Ihaksisen mukaan pakkokeinojen kohteena olleet päätyvät epäiltyinä myös poliisin esitutkintapöytäkirjan kansilehdelle eli heidän osaltaan rikosepäilyt tulevat siirtymään syyttäjän syyteharkintaan. 

KRP epäilee kaikkia neljää terrorismirikoksen valmistelusta. Lisäksi yhtä heistä epäillään koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja toista värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Myös poissaolevana vangittua epäillään valmistelun lisäksi koulutuksesta. Häntä epäiltiin alun perin myös terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta, mutta murhanimike jäänee pois näyttöongelmien vuoksi. Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Terrorismitutkinta valmistuu näillä näkymin loppukesästä. Tutkinta voi pitkittyä, jos poissaolevana vangittu neljäs epäilty saadaan kuulusteluihin. On mahdollisuus, että hänet saadaan Suomeen.

–Teemme koko ajan töitä, jotta hänet saataisiin kuulluksi esitutkintaan, Ihaksinen sanoo MTV Uutisille.

Tutkinnan yhteydessä on kuultu epäillyn asemassa muitakin kuin pakkokeinojen kohteena olleita henkilöitä. Muita epäiltyjä on enemmän kuin yksi.

Lisäksi poliisi on takavarikoinut tutkinnan aikana suuren määrän tietokoneita ja muuta aineistoa.

Terrorismirikosjuttuun liittyy osan epäiltyjen perustama hyväntekeväisyysyhdistys Northern Relief ry. Osa epäillyistä on kertonut matkustaneensa Syyriaan sen nimissä.

MTV Uutisten tietojen mukaan KRP epäilee, että matkustamiseen on liittynyt myös muuta kuin hyväntekeväisyyttä. Poliisi on tutkinut yhdistyksen osuutta terrorismirikoskokonaisuudessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja