KRP:n Elfgren rasismista: Poliisinkin katsottava peiliin

Rasismin vastaisella palkinnolla palkittu KRP:n rikosylikomisario Thomas Elfgren myöntää, että rasismi ja kielteiset asenteet näkyvät arjessa  päivittäin.

Rasismi nostaa silloin tällöin päätään viranomaistahoilla, kuten poliisissa. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgrenin mukaan rasistista kommentointia käydään useimmiten työyhteisön sisällä, ei sen ulkopuolella. Myös sosiaalinen media on voinut tuoda omat vaikutuksensa sanailuun.

– Viranomaistahot koostuvat ihmisistä, joilla on omia mielipiteitä yhteiskunnallisista asioista, kuten ihmisten erilaisuudesta, Elfgren sanoo.

– Voi syntyä keskustelukulttuuri tai ilmapiiri, jossa vähemmistöjä lokeroidaan ja heistä käytetään erilaisia nimityksiä, jotka eivät kestä päivänvaloa.  Jokaisessa työyhteisössä on aina niitä, joiden ajatukset eivät välttämättä istu hirveän hyvin siihen tehtävään mitä ollaan suorittamassa.

Elfgren ei ole itse havainnut omien työkavereidensa kohtelevan kaltoin ketään etnisen alkuperän tai sukupuolen takia.

– Tässä työssä joudumme itse kukin silloin tällöin katsomaan peiliin. Kannattaa pohtia, onko jokin ajatus tai lausahdus sellainen mikä vaatisi hiomista, ettei sitä ymmärrettäisi väärin.

Esimerkiksi Vähemmistövaltuutetun toimistoon tulee vuosittain kaikkiaan noin tuhat yhteydenottoa, joista kymmenen kantelua on koskenut poliisin raisistiseksi epäiltyä toimintaa.

Suurin osa näistä kanteluista koskee niin kutsuttua etnistä profilointia, jossa poliisi on pysäyttänyt ulkomaalaista alkuperää olevan henkilön etnisen alkuperän tai ihonvärin vuoksi.

Kanteluiden määristä ei voi kuitenkaan vetää tilastollisia johtopäätöksiä, sillä kaikki tilanteet eivät tule vähemmistövaltuutetun tietoon, kerrotaan Vähemistövaltuutetun toimistosta. 

Maahanmuuttajataustaisia poliiseja liian vähän

Suomessa on toistaiseksi hyvin vähän maahanmuuttajataustaisia poliiseja, pääkaupunkiseudulla vain kourallinen. 

Tämä huomattiin jo EU-tasollakin viime vuonna, kun Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio ECRI julkaisi raporttinsa. Sen mukaan Suomessa on edelleen liian vähän maahanmuuttajataustaisia poliiseja.

Elfgren arvioi, että kriisialueilta Suomeen tulevilla maahanmuuttajilla on usein kielteiset käsitykset poliiseista ja poliisin työstä.

– Toisaalta täytyy muistaa, että kaikki poliisit taustastaan riippumatta jakavat saman tehtävän eli toimivat tasapuolisesti kaikkia kansalaisia kohtaan. Sillä ei ole merkitystä, mistä on tullut. Jos ulkomaalaistaustaisia poliiseja näkyisi, se voisi kuitenkin lisätä luottamusta poliisiin.

Poliisin suurimmat ongelmat liittyvätkin erityisesti rekrytointiin ja kielitaitoon. Ammattitaitoisista tulkeista on jatkuva pula, erityisesti tarvitaan harvinaisten kielten osaajia.

RASMUS ry palkitsi tänään Thomas Elfgrenin rasisminvastaisella Global Family Award -palkinnolla. Perustelujen mukaan Elfgren on toiminnallaan muistuttanut poliisin roolista demokraattisessa yhteiskunnassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat