KRP aloitti esitutkinnan julkisten varojen väärinkäytösepäilystä – ex-työntekijän epäselviä kuluja 4,8 miljoonaa dollaria

Asiassa tehdyssä esiselvityksessä varmistuttiin siitä, että Suomen viranomaiset ovat toimivaltaisia asiassa.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo aloittaneensa esitutkinnan Finpron entisen työntekijän epäillystä julkisten varojen väärinkäytöstä. Tutkinta liittyy Finpron Yhdysvaltain toimintaan.

– Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan Finpron toimintaan liittyvässä asiakokonaisuudessa, joka liittyy aiemmin julkisuudessa esillä olleeseen epäilyyn julkisten varojen väärinkäytöstä Finpron entisen työntekijän toimesta, poliisi kertoo tiedotteessa.

KRP on tehnyt asiassa esiselvityksen, jossa selvitettiin muun muassa, ovatko Suomen viranomaiset toimivaltaisia käsittelemään asiaa.

– Esiselvityksessä ilmenneen perusteella asiassa on syytä epäillä tapahtuneen rikos ja Suomen viranomaisilla on toimivalta rikosasian esitutkinnassa. Esitutkinta aloitettiin syyttäjän päätöksellä, tiedotteessa sanotaan.

SK: Rahoja luksuslomaan ja remonttiin

Finpro ja Tekes yhdistyivät vuonna 2018 Business Finlandiksi (BF). BF on epäillyt Yhdysvalloissa työskennelleen entisen työntekijänsä siirtäneen työnantajan rahoja henkilökohtaiseen käyttöön vuosien ajan.

Epäselvien kulujen määrä vuosina 2011–2017 on noin 4,8 miljoonaa dollaria. BF nosti asiasta Yhdysvalloissa siviilikanteen vuonna 2018.

BF:n laki- ja hallintojohtaja Marianne Asikainen sanoi STT:lle syyskuussa, että KRP:n esiselvitys on erittäin hyvä asia.

– Tällä tavalla koko tämä vyyhti pystytään selvittämään perin juurin. Mehän emme ole missään vaiheessa sulkeneet pois rikostutkinnan mahdollisuutta tässä prosessissa.

BF epäilee, että työntekijä johti silloista Finprota harhaan esimerkiksi muunnelluilla pankkitositteilla. Suomen Kuvalehti uutisoi keväällä 2021, että työntekijä oli käyttänyt rahoja muun muassa luksuslomamatkaan Eurooppaan, omakotitalonsa remonttiin sekä yksityiskoulujen maksuihin.

BF:n mukaan prosesseja on sittemmin tarkistettu ja kehitetty niin, että vastaaviin tapahtumiin päästään puuttumaan heti.

Lue myös:

    Uusimmat