Kroatia osaksi Schengen-aluetta – Bulgarian ja Romanian liittyminen Schengen-alueeseen torpattiin

Bulgarian ja Romanian liittyminen Euroopan rajatarkastusvapaaseen Schengen-alueeseen estettiin EU:n sisäministerien kokouksessa torstaina.

Kroatian liittyminen Schengen-alueeseen taas hyväksyttiin, ja maa liittyy alueeseen vuoden 2023 alusta alkaen, kertoi Kroatian pääministeri Andrej Plenkovic Twitterissä.

Romanian ja Bulgarian liittymisen alueeseen estivät Itävalta ja Alankomaat.Itävallan sisäministeri Gerhard Karner sanoi soveltavansa maansa veto-oikeutta Bulgarian ja Romanian liittymispyrkimyksissä.

–  Mielestäni on väärin, että järjestelmää, joka ei toimi monessa paikassa, laajennetaan, hän sanoi ja lisäsi, että Itävallassa on kirjattu yli 100 000 laitonta rajanylitystä tänä vuonna.

EU:n Johansson: Bulgaria ja Romania ansaitsevat olla täysjäseniä

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson kertoi toimittajille olevansa pettynyt päätökseen Bulgarian ja Romanian osalta. Hänen mukaansa maat ansaitsevat olla Schengen-alueen täysjäseniä.

Johanssonin mukaan Bulgaria ja Romania pyrittäisiin edelleen saamaan jäseniksi seuraavien kahden vuoden aikana.

Johansson onnitteli Kroatiaa uudesta jäsenyydestä.Myös Bulgarian sisäministeri Ivan Demerdzhiev kertoi myös olevansa pettynyt päätökseen.

Bulgaria ja Romania ovat yrittäneet liittyä Schengeniin jo vuosikymmenen ajan. Maiden hakemukset olivat yhteydessä toisiinsa toisin kuin Kroatian.

Vain muutama maa on Schengen-sopimuksen ulkopuolella

EU:n puheenjohtajavaltio Tshekin vahvistaman päätöksen jälkeen Schengenissä olevien Euroopan maiden kokonaismäärä tulee olemaan 27. Näistä 23 on EU-maita, joiden lisäksi alueeseen kuuluvat Sveitsi, Norja, Liechtenstein ja Islanti.

EU-maista Schengen-sopimuksen ulkopuolella ovat siis pian vain Irlanti, Bulgaria, Kypros ja Romania.

Schengen-alueella matkustaessa on pidettävä mukana voimassa oleva kussakin jäsenmaassa hyväksytty matkustusasiakirja eli yleensä passi tai henkilökortti

Matkustusasiakirjan voi joutua esittämään poliisiviranomaisen pyytäessä sitä toiseen sopimusvaltioon saapumisen jälkeen.

Rajatarkastukset voidaan myös ottaa käyttöön tilapäisesti yleistä järjestystä tai kansallista turvallisuutta uhkaavissa poikkeuksellisissa tilanteissa.

Euroopan sisäministerit etsivät uusia keinoja Schengen-alueen rajavalvonnan kehittämiseksi ja maahanmuuton hilitsemiseksi 2:50
Helmikuussa Euroopan sisäministerit etsivät uusia keinoja Schengen-alueen rajavalvonnan kehittämiseksi ja maahanmuuton hilitsemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat