Sisäministeri Rantanen vaikenee: Kannattaako Suomi Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyttä?

EU-komission puheenjohtaja puhui unionin tilasta 1:03:32
EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti 13.9. tärkeän Unionin tila -puheen. Katso koko puhe!

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Suomi kannattaa Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyttä. Perussuomalaiset oli oppositiossa päinvastaista mieltä. Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ei kommentoi asiaa. 

Suomi on Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyden puolella, kertoi ulkoministeri Elina Valtonen MTV:n Uutisextrassa viime lauantaina.

– Suomen kanta on se, että me suhtaudumme myönteisesti siihen, että Romania ja Bulgaria pääsevät Schengen-alueeseen mukaan, Valtonen sanoi.

Schengen-kysymykset kuuluvat ensisijaisesti sisäministerin vastuulle.

Nykyinen sisäministeri, perussuomalaisten Mari Rantanen vastusti oppositiopoliitikkona Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyttä.

Ministeri Rantanen ei suostu kommentoimaan aihetta MTV Uutisille tähän juttuun.

Ministeri ei vastaa edes kirjallisesti kysymyksiin siitä, kannattaako Suomi Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyttä ja mitä perussuomalaiset aiheesta ajattelevat.

– Ministeri ei ota tätä haastattelua vastattavaksi, sisäministerin esikunnasta todetaan.

Rantanen oppositiossa: "Tämä tulisi lisäämään rikollisuutta"

Schengen-maiden välillä ei lähtökohtaisesti ole passitarkastuksia.

Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyksiä käsiteltiin eduskunnan hallintovaliokunnassa viimeksi syksyllä 2022.

Tuolloin valiokunnan perussuomalaiset, Rantanen, puolueen puheenjohtaja Riikka Purra ja varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas linjasivat vastustavansa sisärajatarkastusten poistamista ja Schengen-sääntöjen täyttä soveltamista Romaniaan ja Bulgariaan.

– Romanian ja Bulgarian EU-jäsenyyden jälkeen romanialaisten ja bulgarialaisten tekemien rikosten määrä on Suomessa moninkertaistunut. Taustalla on lähes aina järjestäytynyt rikollisuus, kolmikko kirjoitti.

– On selvää, että sisärajatarkastusten poisto Romanian ja Bulgarian osalta tulee helpottamaan etenkin järjestäytyneiden rikollisryhmien toimintaa koko EU-alueella. Tämä tulisi lisäämään myös rikollisuutta Suomessa ja heikentämään näin Suomen ja suomalaisten turvallisuutta.

Suomi ja Hollanti torppasivat 2011

Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyydestä on keskusteltu jo vuosikausia.

Suomi ja Hollanti kaatoivat maiden jäsenyyspyrinnät vuonna 2011, kun sisäministerinä oli Päivi Räsänen (kd.).

Vuonna 2022 Suomi oli sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) johdolla valmis hyväksymään maat Schengeniin, mutta Hollanti ja Itävalta estivät jäsenyydet.

Viime viikolla EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi tärkeässä Unionin tila -puheessaan, että Romania ja Bulgaria pitäisi saada Schengeniin mahdollisimman pikaisesti.

Itävalta vastustaa jäsenyyksiä tiettävästi yhä. Maan huolena on, että Romaniasta ja Bulgariasta saapuisi Itävaltaan liian suuria määriä maahanmuuttajia.

Ulkoministeri Elina Valtonen perustelee Suomen myönteistä kantaa korostamalla ihmisten ja ideoiden vapaata liikkuvuutta.

– Aina tällaiseen liittyy toki huolia. Tämä kytkeytyy sekä muuttoliikkeeseen että mahdollisesti kaikkiin negatiivisiin lieveilmiöihin, sanotaanko vaikka ihmissalakuljetukseen tai muihin. On erittäin tärkeää, että näihin puututaan hyvinkin voimakkaasti, Valtonen totesi Uutisextrassa.

Lue myös:

    Uusimmat