Itä-Ukrainan separatistialueet sekä Herson ja Zaporizhzhja äänestävät viikonloppuna liittymisestään Venäjään – "Uhka voidaan poistaa vain voimatoimin"

Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin niin kutsutuissa kansantasavalloissa järjestetään viikonloppuna kansanäänestykset liittymisestä Venäjään. Asiasta kertovat paikalliset separatistijohtajat sekä Itä-Ukrainaa miehittävän Venäjän mediat.

Myös Ukrainan Zaporizhzhjassa sekä Hersonin miehitetyllä alueella Etelä-Ukrainassa on määrä järjestää kansanäänestys viikonloppuna. 

Zaporizhzhjan kansanäänestyksen on määrä alkaa perjantaina ja päättyä tiistaina, kertoi Venäjän asettaman hallinnon edustaja Jevgeni Balitski Telegram-viestipalvelussa.

Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev sanoi aiemmin, että alueiden liittäminen Venäjään mahdollistaisi Venäjän "koko sotilaallisen potentiaalin" ottamisen käyttöön alueiden "puolustamisessa".

Hän ei tarkentanut, mitä uusia suorituskykyjä Venäjän haluaisi – tai kykenisi – tuomaan rintamalle.

Ukrainalta tuli heti vastaus ilmoituksiin kansanäänestyksistä:

– Ukraina aikoo ratkaista Venäjän kysymyksen. Uhka voidaan poistaa vain voimatoimin, presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak sanoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Presidentti summasi tilannetta Ukrainan sodassa:"Venäjän tavoitteita on vain arvailtava" 12:47
Presidentti summasi tilannetta Ukrainan sodassa: "Venäjän tavoitteita on vain arvailtava"

"Jokaisesta senttimetristä kova taistelu"

Hieman aiemmin Ukraina viestitti joukkojensa edenneen idässä jo myös Luhanskin alueelle. Alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Ukraina oli ottanut haltuunsa pienen Bilohorivkan kylän.

Tietoa ei heti voitu vahvistaa ulkopuolisista lähteistä, mutta sitä tukivat kuvat Ukrainan sotilaista partioimassa sodan runteleman kylän kaduilla.

Mikäli tieto pitää paikkansa, on se tärkeä edistysaskel Ukrainalle Luhanskissa, joka on heinäkuun alusta ollut kokonaan Venäjän miehittämä.

– Jokaisesta Luhanskin alueen senttimetristä tullaan käymään kova taistelu, Haidai kirjoitti pikaviestipalvelu Telegramissa.

Venäjän valtion tiedotusvälineissä Luhanskin ja Donetskin asukkaiden on jo aiemmin kerrottu odottavan innoissaan alueiden liittämistä Venäjään.

Kansanäänestyksiä voidaan kuitenkin pitää puhtaina muodollisuuksina, jotka järjestetään Venäjän mieliksi, kuten vuonna 2014 järjestetty Krimin kansanäänestys.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Onko lännen toiveajattelua, että Putin syöstäisiin vallasta? 13:19
Onko lännen toiveajattelua, että Putin syöstäisiin vallasta?

Ruotsalaisasiantuntija äänestyksistä: Kielii paniikista

Ruotsalaisen Venäjä-asiantuntijan Gudrun Perssonin mukaan lyhyellä varoitusajalla järjestettävän kansaäänestykset kielivät paniikista nopeasti edenneen Ukrainan vastahyökkäyksen takia.

– Yritetään pelastaa se, mitä pelastettavissa on, niin minä tätä tulkitsen, Persson FOI-puolustustutkimusinstituutista sanoo TT:lle.

Hänen mukaansa ajatus kulkee niin, että jos ja kun kansanäänestyksissä nimetyissä tapahtumissa hyväksytään alueiden liittyminen Venäjään, voidaan Ukrainan joukkojen hyökkäystä alueille pitää sen jälkeen hyökkäyksenä Venäjälle.

Presidentti Vladimir Putin on aiemmin varoittanut, että hyökkäys Venäjää itseään vastaan johtaisi sodan laajenemiseen.

– (Venäjällä) toivotaan, että tämä jotenkin hillitsisi ukrainalaisten hyökkäystoimia, Persson kertoo.

Hänen mukaansa toinen tavoite lienee se, että alueiden liittäminen Venäjään lisäisi Putin sotaretken suosiota kotimaassa tai antaisi Donetskin ja Luhanskin "tasavaltojen" taistelijoille enemmän motivaatiota sotimiseen.

Missä on Vladimir Putin? Hajoaako Venäjä sisäisesti liitoksistaan ja mitä Venäjän arvaamattomuudesta voi seurata? 9:11
Missä on Vladimir Putin? Hajoaako Venäjä sisäisesti liitoksistaan ja mitä Venäjän arvaamattomuudesta voi seurata?

Lue myös:

    Uusimmat