Kriisiriihi käyntiin – miten käy jo tehtyjen menolisäysten? Ministerit eivät ota kantaa: "Tämäkin on kokonaisuudessaan vielä käytävä läpi"

Kunnille miljardiluokan lasku koronakriisistä 2:02
Kunnat ovat saamassa koronakriisistä miljardiluokan laskun. Katso video!

Hallitus kokoontuu Helsingin Säätytalolle kehysriiheen. Käytännössä keskustelu tulee käsittelemään akuutista koronakriisistä selviämistä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen tärkein tehtävä on nyt koronakriisistä selviäminen mahdollisimman pienin vaurioin.

– Elämme erittäin hankalassa tilanteessa. Hallitus keskittyy nyt tämän kriisin hoitamiseen. Samaan aikaan rakennamme myös polkua ulos tästä kriisistä, Marin kommentoi ennen neuvottelujen alkua.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti jo viikonloppuna, että leikkauslistoja on näillä näkymin tulossa hallituksen pöydälle. Tämä on nostattanut varsin kielteisiä reaktioita esimerkiksi vihreiden ja vasemmistoliiton piiristä.

Myös jo tehtyjä menolisäyksiä voidaan Kulmunin mukaan joutua perumaan. Tehtyjä menolisäyksiä ovat esimerkiksi matalimpiin työeläkkeisiin tehdyt korotukset ja hallituksen tekemät panostukset sosiaaliturvaan sekä koulutukseen.

Marin ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, kuinka valmiita näiden päätösten perumiseen ollaan.

– Tämän kriisin keskellä me emme lähde perkaamaan hallitusohjelmaa tai käymään tarkasti läpi näitä yksityiskohtia, mutta tämäkin on varmasti kokonaisuudessaan vielä käytävä läpi Marin sanoi.

Ratkaisuja tultaneen tältä osin Marinin mukaan tekemään kesän jälkeen järjestettävässä budjettiriihessä.

Valtiovarainministeri Kulmunin mukaan talouspolitiikkaa suunnitellaan nyt "vähän usvaisessa tilanteessa".

– Kehysriiheä käydään nyt erittäin poikkeuksellisessa ajanjaksossa. Tämä ei ole ihan tavalinen kevät siltä osalta, valtiovarainministeri Kulmuni sanoi.

"Katsotaan tämän kehysriihen kokonaisuus"

Ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) tiedusteltiin tämän kävellessä sisään, onko koronakriisi jo taloudellisesti vaikeampi paikka kuin 1990-luvun lama.

– Tässä on varmaan tärkeä nähdä, miten kauan tämä jatkuu. Monilla on varmaan se arvio, että jos ollaan kolme kuukautta poikkeustilassa, siitä nousee helpommin, mutta jos tämä on pidempiaikainen, sillä on erittäinvaikutukset seurausvaikutukset työllisyyteen ja talouteen, Haavisto sanoi.

Myöskään Pekka Haavisto ei sulkenut sisään astellessaan pois jo tehtyjen menolisäysten perumista.

– Katsotaan tämän kehysriihen kokonaisuus tässä. Ei ole vielä käyty kokonaisuudesta sellaista keskustelua. Tässä varmaan aikataulutus on yksi tärkeä asia, Haavisto totesi.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus aikoo antaa koronakriisin hoitoon historiallisen suuren lisätalousarvion. Sen avulla esimerkiksi yksinyrittäjille pyritään samaan lisää tukea.

Lisäksi hallitus aikoo rakentaa tukipaketin myös lasten ja nuorten syrjäytymisen estämiseksi. Syrjäytymisvaarassa olevien alaikäisten määrä saattaa kasvaa esimerkiksi koulujen siirryttyä etäopetukseen.

Myös kunnat odottavat hallitukselta merkittäviä rahallisia tukipotteja. STT:n tietojen mukaan kunnille ohjattava potti on nousemassa miljardiluokkaan.

Lue myös:

    Uusimmat