Kriisipuhelimessa hiljaista — Kari Tapio kuohutti Japania enemmän

Japanin viime perjantainen maanjäristys ja sitä seurannut maailmanlaajuinen tsunamiuhka ja ydinvoimalaongelmat eivät ole näkyneet Suomen mielenterveysseuran valtakunnallisessa kriisipuhelimessa.

Suomalaiset ovat hamstranneet jodipillereitä, mutta kriisipuhelimessa ihmisiä viikonloppuna vaivanneet huolet ovat olleet niitä tavallisia, kertoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

— Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa tilanne ei ole näkynyt mitenkään erityisesti. Saman verran on tullut soittoja kuin yleensäkin viikonloppuna, eivätkä Japanin katastrofiuutiset ole olleet soittojen syynä.

Winterin mukaan soittojen vähyydessä ei ole mitään yllättävää. Hän kertoo, että suuret katastrofit eivät aiheuta valtakunnalliseen kriisipuhelimeen välttämättä yhtään soittoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö ne silti huolestuttaisi kansalaisia.

— Suuria katastrofeja varten perustetaan yleensä omia kriisipuhelimia, joihin soitetaan, jos ihmisen on huolissaan läheisistään tai omat huolet aktivoituvat katastrofin seurauksena.

Yksittäisetkin tapahtumat kuormittavat

Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa näkyvät sen sijaan yllättävätkin yksittäiset tapahtumat kuten julkkisten kuolemat.

— Esimerkiksi loppuvuonna Kari Tapion kuolema puhutti kovasti, erityisesti sinä yönä kun tieto levisi netin kautta.

Tällaisissa tapauksissa suurin osa puheluista on sellaisia, joissa kaivataan toista ihmistä, jonka kanssa asiaa käsitellä. Näin oli myös Kari Tapion tapauksessa.

— Se aktivoi itsellä huolta ja ihmettelyä ja omia suruja, ja niitä halutaan käydä läpi. Ihmiset kaipaavat toista ihmistä, jonka kanssa puhua tapahtuneesta ja sen herättämistä tunteista. Ihmiset ovat yksinäisiä, omasta lähipiiristä ei välttämättä löydy ketään, jonka kanssa asiasta puhua, Winter kuvaa.

Lue myös:

    Uusimmat