Kremlin propagandaohje vuoti julki – "Venäjä on kaikkien maiden johtaja, länsi valmistellut hyökkäystä Venäjälle jo 8 vuotta, Putin voi vielä antaa Euroopalle sen tulevaisuuden takaisin"

Uhitteleva Kremlin tiedottaja antaa jatkuvasti kasvot Venäjän propagandalle:"Osaa toimia Putinin suuna" 2:30
Katso myös: Uhitteleva Kremlin tiedottaja antaa jatkuvasti kasvot Venäjän propagandalle – "Osaa toimia Putinin suuna"

Maanpaossa oleva venäläinen uutissivusto Meduza on saanut käsiinsä Venäjän hallinnon propagandisteille antaman käsikirjan, jossa kerrotaan, miten kuluneesta vuodesta tulee kertoa kansalaisille.

Meduzan saamassa dokumentissa asiat on jaettu neljään lohkoon: "pääasiaan", "Venäjän vahvistamiseen", "NVO:hon", jolla tarkoitetaan operaatiota Ukrainassa ja "uuteen maailmanjärjestykseen".

Käsikirjan kohokohdissa sen laatijat suosittelevat jälleen kerran korostamaan, että Vladimir Putin teki ainoan oikean ratkaisun, kun hän lähetti joukkonsa Ukrainaan, ja esti Ukrainan ja Naton uhkaavan hyökkäyksen Venäjän maaperälle.

Ohjeessa kerrotaan, että länsimaat ovat valmistelleet hyökkäystä Venäjälle jo vuodesta 2014 ja yrittivät hajottaa ja hallita Venäjän kansaa.

Todellisuudessa Venäjä itse miehitti Krimin niemimaan ja otti Itä-Ukrainan alueita haltuun muun muassa tunnuksettomilla sotilailla.

"Venäjällä on nyt 89 hallintoaluetta"

Venäjän käymää hyökkäyssotaa Ukrainassa, mitä nimitetään "erikoisoperaatioksi", kutsutaan onnistuneeksi. Väitettä vahvistaakseen puhutaan, että Venäjä suojelee miljoonia venäläisiä, Venäjän alueiden palauttamisella ja kansallisen turvallisuuden vahvistamisesta.

– Venäjällä on nyt 89 hallintoaluetta, ja alueet lisääntyivät yli 80 000 neliökilometrillä. Alue on kolme kertaa suurempi kuin Krim, kaksi kertaa suurempi kuin Slovakia tai Kroatia, Tanska tai Sveitsi. Venäjän rajojen laajeneminen Zaporizhzhjan ja Hersonin uudelleenyhdistämisen kautta salli Krimin lakata olemasta "saari", joka on erotettu Venäjästä.

Ohjeessa ei mainita tosiasioita. Venäjä ei nimittäin hallitse täysin yhtäkään neljästä alueesta, jotka se väittää liittäneensä itseensä.

Venäjä on myös kärsinyt merkittäviä tappioita kesän, syksyn ja syystalven aikana, kun se joutui esimerkiksi vetäytymään Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa.

Käsikirja: Venäjä sodassa Naton kanssa

Käsikirjan laatijat toteavat, että Venäjän armeija onnistuneesti saavuttaa tavoitteet riisua Ukraina aseista ja natseista.

Propagandisteja kuitenkin suositellaan sanomaan, että Venäjä ei ole sodassa Ukrainan vaan Naton kanssa. Nato on käsikirjan mukaan voimakkain sotakone ihmiskunnan historiassa, mikä ei silti lyö Venäjän armeijaa.

Käsikirjan "Venäjän vahvistaminen" -osiossa suositellaan sosiaalisen koheesioon keskittymistä, esimerkiksi presidentti Putinin virallisia ja korkeita kannatuslukuja tarkastellen.

Lisäksi propagandistien on kaavailtu kertovan, että Venäjän taloudessa on paljon pelivaraa ja potentiaalia kehittyä. Taloustilanteen luvataan myös menevän parempaan suuntaan niin kuin tähänkin asti. Todellisuudessa Venäjän talous on kärsinyt lännen pakotteista.

"Putin antaa Euroopalle mahdollisuuden"

"Uusi maailmanjärjestys" -osiossa Venäjää kutsutaan kaikkien maiden johtajaksi sekä oikeuden, demokraattisen ja moninapaisen maailman johtajaksi.

– Putin antaa Euroopalle mahdollisuuden tulla järkiinsä ja saada takaisin subjektiivisuutensa ja tulevaisuutensa.

Nyt Euroopan maita kutsutaan Yhdysvaltojen vasalleiksi ja periferioiksi. Euroopalla on käsikirjan mukaan tulevaisuus vain läheisessä yhteistyössä Venäjän kanssa.

Asiasta Suomessa kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat