Kreml ärähti kuultuaan Ukrainan uusista ohjuksista – näihin kriittisiin kohteisiin Ukraina pystyy pian iskemään

Yhteys Ukrainaan: Minkälainen käänne sotaan on tulossa, puolustusministerin neuvonantaja? 8:30
"Tarvitsemme hävittäjiä" – katso tästä koko Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan haastattelu.

Asiantuntijan mukaan Iso-Britannian lupaamat pitkän kantaman ohjukset antavat Ukrainalle mahdollisuuden iskeä jatkossa raskaampiin kohteisiin kuten Kertshinsalmen siltaan Krimillä.

Iso-Britannia on kertonut lähettävänsä pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia Ukrainaan.

Venäjän hallinto vastasi ohjusuutisiin torstaina. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että ohjusten lahjoitus "tulee vaatimaan asianmukaisen vastauksen armeijaltamme", kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Newsweek.

Lehdelle puhuneen Freeman Air and Space -instituutin apulaisjohtaja David Jordanin mukaan ohjukset antavat Ukrainalle erityisesti kantaman osalta valmiuksia, joita heillä ei ole aiemmin ollut. Ohjusten vaikutus sodankäyntiin riippuu kuitenkin viime kädessä siitä, kuinka monta ohjusta Ukraina saa.

Ohjukset antavat Ukrainalle mahdollisuuden iskeä tarkasti raskaampiin kohteisiin kuten maanalaisiin komentokeskuksiin, logistiikkakeskuksiin ja lentokentille sekä myös Venäjän ja Krimin yhdistävään Kertshinsalmen siltaan, Jordan sanoi.

Newsweekille puhuneen sotilasasiantuntijan mukaan on epätodennäköistä, että Venäjän ilmapuolustus kykenisi pudottamaan ohjuksen.

Storm Shadow -ohjusten kantama on yli 250 kilometriä. Esimerkiksi Yhdysvalloista saatujen Himars-ohjusten kantomatka on vain noin 80 kilometriä.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt länneltä pitkän kantaman aseita, mutta länsimaat ovat olleet haluttomia toimittamaan Ukrainaan aseita, jotka voisivat kärjistää tilannetta tai antaisivat Ukrainalle mahdollisuuden iskeä Venäjän alueelle.

Ukraina on aiemmin ilmoittanut, ettei se tule ampumaan länsimaiden toimittamilla aseilla Venäjän alueelle.

Lue myös:

    Uusimmat