Britannia lähettää pitkän kantaman ohjuksia Ukrainaan

Yhteys Ukrainaan: Minkälainen käänne sotaan on tulossa, puolustusministerin neuvonantaja? 8:30
"Tarvitsemme hävittäjiä" – katso tästä koko Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan haastattelu.

Britannia toimittaa Ukrainalle pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia, kertoo maan puolustusministeri Ben Wallace. Kyseessä ovat ensimmäiset pitkän kantaman ohjusten toimitukset Ukrainalle. 

Britannian lähettämien Storm Shadow -risteilyohjuksien kantama on yli 250 kilometriä. Esimerkiksi Yhdysvalloista saatujen Himars-ohjuksien kantomatka on vain noin 80 kilometriä.

Britannian pääministeri Rishi Sunak kertoi aiemmin tänä vuonna Britannian harkitsevan pitkän kantaman ohjusten toimittamista Ukrainaan. 

– Meidän täytyy auttaa Ukrainaa suojaamaan kaupunkejaan venäläisiltä pommeilta ja iranilaisilta lennokeilta, Sunak sanoi helmikuisessa turvallisuuskonferensissa Münchenissä.

Britannia ja Ranska ovat käyttäneet lentokoneesta laukaistavia Storm Shadow -ohjuksia muun muassa Persianlahden, Irakin ja Libyan sodissa. Britannia on Ukrainan toiseksi suurin tukija sotatarvikkeiden toimittamisessa. Aiemmin se on toimittanut Ukrainalle muun muassa panssarintorjuntaohjuksia, tykistöä, panssariajoneuvoja, ilmapuolustusjärjestelmiä ja taistelupanssarivaunuja.

Yhdysvaltojen viranomaislähteet ovat toistuvasti kertoneet Yhdysvaltojen tukevan Ukrainaa "niin kauan kuin on tarve". Yhdysvallat onkin antanut aseavustusta Ukrainalle kymmenien miljardien edestä.

Samaan aikaan Ukraina on toistuvasti pyytänyt lisäavustusta, kuten pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia. Yhdysvallat on kuitenkin ollut varovainen sellaisen aseellisen avun toimittamisessa, jolla Ukraina voisi iskeä Venäjän maaperälle. Pitkän kantaman ohjukset lukeutuvat tällaiseen aseapuun.

Länsimainen viranomaislähde kertoi CNN:lle Britannian saaneen Ukrainalta takuut siitä, että ohjuksia käytetään vain Ukrainan hallinnollisella alueella, eikä Venäjän maaperällä.

Lue myös:

    Uusimmat