Kreikkalaispoliisit vankilaan mellakkasurman vuoksi

Kreikassa teini-ikäisen pojan ampumisesta epäilty poliisi ja hänen työtoverinsa on vangittu, kertoo ateenalainen oikeuslähde.

Syyttäjä on määrännyr kaksikon odottamaan oikeudenkäyntiä vangittuina. Ampujaksi epäiltyä poliisia syytetään kuolemantuottamuksesta ja virka-aseen laittomasta käytöstä, ja toista poliisia syytetään avunannosta kuolemantuottamukseen. Tiedot alustavista syytteistä kuitenkin vaihtelevat, eikä niitä ole virallisesti vahvistettu.

Oikeudenkäynnin alkamiseen saattaa mennä kuukausia, koska Kreikan oikeusjärjestelmä on pahamaineisen hidas.

Mellakkasurma saattoi olla vahinko

Kreikan mellakkapoliisin luoti ilmeisesti kimposi viikonloppuna surmansa saaneeseen 15-vuotiaaseen poikaan. Alustavien tutkimusten mukaan luodissa on jälkiä, jotka viittaavat siihen, että kyse oli vahingosta.

Levottomuudet alkoivat levitä viime viikonloppuna, kun poliisi avasi tulen kohti mellakoijia ja yksi nuorukainen kuoli.

Tänään Kreikassa yleislakko on seisauttanut lentoliikenteen. Myös suuri osa kaupoista, pankeista ja kouluista on suljettu vuorokauden mittaisen työtaistelun ja jälleen päivällä alkaneiden mielenosoitusten takia.

Tuhannet ihmiset olivat kerääntyneet Ateenan keskustaan osoittamaan mieltään poliisia ja hallitusta vastaan. Poliisia kohti heitettiin muun muassa polttopulloja lähellä parlamenttitaloa.

Mielenosoittajat ja poliisit ovat ottaneet yhteen myös ainakin Thessalonikin kaupungissa. Lisäksi lakkoilevien työntekijöiden odotetaan marssivan kaduilla, vaikka osa ammattiliitoista on perunut mielenosoituksiaan.

Hallitusta syytetään poliisien kovista otteista sekä köyhyyden ja työttömyyden lisääntymisestä.

Tuhot valtavat

Mellakoijien aiheuttamat materiaaliset tuhot ovat valtavat, kertoo Suomen Ateenan suurlähettiläs Erkki Huittinen.

- Täällä on laskettu näitä tappioita ja ne ovat kyllä huomattavat, ne nousevat noin miljardiin euroon.

- Kaikenkaikkiaan noin 500 liikettä on tuhottu. Hallitus on luvannut, että ne tullaan korvaamaan. Lisäksi osalla saattaa olla vakuutuksia, jotka korvaavat tihutöitä, Huittinen toteaa.

Kreikkaan aikovia suomalaismatkaajia pyydetään edelleen ottamaan yhteyttä suurlähetystöön.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat