Mainos

Kreikka: Toiveikkuus ratkaisun syntymisestä leviää

Kreikan tukiohjelman jatkoa käsitellään taas tänään. Illalla euromaiden valtiovarainministerit pitävät aiheesta jo kolmannen kokouksensa viikon sisällä.

Itävallan valtiovarainministeri Hans Jörg Schelling totesi tänä aamuna, että ellei Kreikan tilannetta saada ratkaistua sunnuntaihin mennessä, ovat seuraukset arvaamattomat.  

Toiveikkuus ratkaisun syntymisestä näytti kuitenkin leviävän, sillä pörssikurssit ovat olleet nousussa koko alkuviikon, sekä Euroopassa että muilla markkinoilla.

Aika käy vähiin, sillä Kreikan tukiohjelma umpeutuu tämän kuun lopussa. Ilman sopua uuden tukilainan ehdoista Kreikka on ajautumassa maksukyvyttömäksi.

Kreikan neuvotteluryhmää vetävä apulaisulkoministeri Euklid Tsakalotos sanoi myöhään eilisiltana, että hän uskoo sopimuksen syntymisen olevan lähempänä kuin koskaan.  

Kreikka on jättänyt uuden sovintoesityksen, jolla se pyrkii täyttämään velkojiensa vaatimukset, jotta tukiohjelman viimeinen 7,2 miljardin euron erä saataisiin maksettua.  

Kreikan hallituksen uusi ehdotus tähtää keräämään kahdeksan miljardia euroa. Tätä ja ensi vuotta koskeva ohjelma sisältää lähinnä veronkorotuksia ja vain pienen siivun menoleikkauksia. Pakettiin sisältyy muun muassa tiukempi yritysverotus, korkeampi arvonlisävero ravintolapalveluille ja lisäveroja ylellisyystavaroille.  

– Ohjelma näyttää olevan räätälöity pikemminkin hallituksen aatteellisen perustan kuin Kreikan talouden tarpeiden mukaiseksi, sanoi ohjelmaa arvioinut ekonomisti Jacob Funk Kierkegaard.  

Ohjelma täytyy hyväksyä Kreikan parlamentissa kuun loppuun mennessä, muuten hallitus joutunee eroamaan.  
Tuhannet ihmiset osoittivat eilisiltana Ateenassa mieltään suunnitelmaa vastaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.