Mainos

Optimismi viriää Brysselissä – Kreikka-ratkaisuun silti vielä matkaa

Optimismi viriää Brysselissä Kreikan lainaohjelman jatkoa koskevien hätäkokousten alla.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan neuvotteluissa on edistytty, mutta ratkaisun syntyminen tämän päivän kokouksissa on yhä epäselvää.  

Kreikka on lähettänyt uuden ehdotuksen lainaohjelman ehdoista Brysseliin.

Asiassa on ollut sekaannusta, sillä Kreikka lähetti sopimusluonnoksen jo eilen illalla, mutta Financial Timesin mukaan kyseessä oli väärä luonnos.

Pääministeri Alexis Tsipras saapui aamupäivällä kaupunkiin tapaamaan euromaiden johtajia ja muita velkojien edustajia. Komission mukaan Kreikan uusi esitys on hyvä pohja neuvotteluille.  

Laskelmat liian heppoisia

Velkojat ovat tähän asti tyrmänneet jokaisen Kreikan esityksen pitäen niihin sisältyviä laskelmia liian heppoisina. Ydinkysymys on se, miten Kreikka aikoo rahoittaa säästötoimet ja talousuudistukset, joita lainoittajat vaativat uuden tukilainan ehtona.  

Velkojat ovat tulleet Kreikkaa vastaan laskemalla maan julkisen talouden perusjäämää koskevaa vaatimusta. Lukema mittaa tulojen ja menojen tasapainoa, kun velanhoitokuluja ei huomioida.  
Keskeisimmät kiistakysymykset koskevat eläkereformia ja arvonlisäverotuksen uudistamista.  

– Tavoitteenamme on luopua liiallisista perusylijäämistä, jotta voimme turvata palkat ja eläkkeet sekä välttää liialliset ja järjettömät sähköä koskevat veronkorotukset, Tsipras sanoi Brysselissä aloittaessaan tapaamisen Junckerin kanssa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.