Kreikan pakolaisleireiltä tuodaan pian Suomeen alaikäisiä lapsia – ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuvat kuukauden sisällä: "Henkilöt ovat jo alustavasti tiedossa"

Lesboksen pakolaisleirillä kaoottinen tilanne: 40 000 ihmistä pakkautunut ahtaalle leirille – toimittajamme raportoi tapahtumien keskeltä 13:44
Lesboksen pakolaisleirillä kaoottinen tilanne, 40 000 ihmistä pakkautunut ahtaalle leirille – katso, miltä leirillä näytti helmikuussa!

Noin 25 ilman huoltajaa saapuvaa alaikäistä turvapaikanhakijaa siirretään pääasiassa Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen heinäkuun alkupuolella. 

Hallitus päätti alkuvuonna ottaa vastaan yhteensä 175 turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Päätöksen taustalla oli Kreikan EU-avunpyyntö.

Siirtojen piti alun perin alkaa jo loppukeväästä. Koronapandemia ja käytännön järjestelyt ovat kuitenkin viivästyttäneet operaatiota.

Ensimmäisen 25 henkilön ryhmän olisi tarkoitus saapua Suomeen heinäkuun alkupuolella, kertoo projektipäällikkö Monna Airiainen MTV Uutisille sähköpostitse.

– Ensimmäiset noin 25 ilman huoltajaa olevaa alaikäisistä turvapaikanhakijaa saapuvat Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen heinäkuun alkupuolella, Airiainen toteaa.

– Siirron tarkka päivä ei ole vielä tiedossa. Siirtoja vastaanotetaan Kreikan lisäksi Kyprokselta ja Maltalta, Airiainen kertoo.

"Meillä on hyvä valmius ja kokemus"

Hallitus on ilmoittanut priorisoivansa erityisesti tyttöjä ja erityisen tuen tarveessa olevia alaikäisiä sekä yksinhuoltajia, joilla on todennäköisesti perusteita saada kansainvälistä suojelua ja jotka tulevat erityisen heikon turvallisuustilanteen maista.

Kreikalle, Maltalle ja Kyprokselle on kerrottu kriteerit, ja maat puolestaan esittävät Suomelle, ketkä turvapaikanhakijat Suomeen pääsevät.

Suomi ei Airiaisen mukaan voi valita itse esitettäviä turvapaikanhakijoita, mutta tarkistaa erikseen, täyttyvätkö kriteerit kunkin kohdalla.

– Kreikan ensimmäisen ryhmän henkilöt ovat jo alustavasti tiedossa, mutta lopullista hyväksyntää ei ole vielä tehty.

Monimutkaisen, osaltaan koronapandemian hidastuttaman siirto-operaation järjestelyt ovat toistaiseksi sujuneet Airiaisen mukaan hyvin.

– Meillä on hyvä valmius ja kokemus vastaanottaa haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta, Airiainen kehuu.

Suomessa odottaa karanteeni

Suomeen saavuttuaan turvapaikanhakijoille järjestetään koronatilanteen takia välittömästi 14 vuorokauden karanteenia vastaavat olot.

Yksin saapuville alaikäisille tämä tarkoittaa käytännössä tavanomaista ryhmäkotia. Tämän jälkeen alaikäiset siirtyvät keskuksiin, jotka ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia.

Suomeen saapuessa käynnistyy myös varsinainen turvapaikanhakuprosessi, jossa hakemukset käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden kohdalla.

Ensimmäisenä turvapaikanhakijoiden saapumisen viivästymisestä kertoi Lännen Media.

Lue myös:

    Uusimmat