Kreikan Lesboksella pakolaistulva – saarella asuva suomalaisopettaja: järkyttävää nähdä heitä

Lesboksen saarelle saapuu satoja pakolaisia muutamassa päivässä. Kreikkalaiset auttavat, vaikka heillä on toimentulon kanssa suuria haasteita. Kreikan saarista eniten pakolaisia saapuu nimenomaan Lesbokselle.

Lesboksen saarella suuren osan vuodesta asuva joogaopettaja Marjaana Mäkelä todistaa päivittäin, kuinka Kreikkaan saapuu pakolaisia.

– Täällä missä asun, menee paljon pakolaisia koko ajan ohi. Juuri vähän aikaan sitten saapui iso ryhmä afgaaneja. Heillä oli vesipulloja, joita heille täytin. Toisilla ei ollut kenkiä, heillä oli vain vaatteet päällä, ei mitään muuta. On aina järkyttävää nähdä heitä, kertoo Mäkelä.

Vaikka pakolaisia tuleekin sadoittain viikossa, se ei kuitenkaan näy turistikohteissa.

Merimatka pienellä kumiveneellä

Lesboksen saarelle pakolaisia saapuu enimmäkseen Syyriasta, mutta joukossa on ihmisiä myös Afganistanista ja Pakistanista. Kreikan saarelle heitä tulee Turkista, jossa ihmissalakuljettajat veloittavat kahdeksan kilometrin matkasta noin 1 700 euroa. Matka tehdään pienellä, noin kuuden hengen kumiveneellä, jolla kuitenkin matkustaa kymmeniä pakolaisia.

– Moottori laitetaan käyntiin, vene työnnetään vesille ja sitten ihmiskauppiaat hyppäävät itse pois. Vene annetaan ohjattavaksi jollekulle, joka ei ole ikinä nähnytkään merta, eikä tietenkään osaa uida. Sitten he jotenkin yrittävät päästä tälle puolelle. Rantaan päästyään kävelyä kylään tulee noin neljä kilometriä, kuvailee Mäkelä.

Vaikka kreikkalaiset itse elävät keskellä talouskriisiä, heiltä kuitenkin löytyy auttamisenhalua. 

– On aivan uskomatonta, että tässä kriisin aikana paikalliset ihmiset ovat perustaneet auttamisryhmän. Tulijoille annetaan vettä, ruokaa ja neuvoja. Ja nämä ihmiset toimivat täysin vapaaehtoisesti. Heillä ei ole rahaa itselläänkään. Se on jotain niin uskomattoman hyväsydämistä, sanoo Mäkelä.

Jalkapatikalla pääkaupunkiin

Saarelle saavuttuaan pakolaiset joutuvat vielä kävelemään saareen pääkaupunkiin Mytilíniin, joka sijaitsee 70 kilometrin päässä rannasta, johon saapuvat. Linja-autolla ei kuljeteta kuin heikompia.

– Joskus tulee bussi hakemaan lapsia. Lapset ja vaikeasti liikkuvat saattavat päästä bussilla jos hyvin käy. Kreikalla ei ole varaa ostaa bensaakaan busseihin, sanoo Mäkelä

Kritiikittä eivät selviä myöskään kansainväliset avustusjärjestöt.

– Täältä puuttuu kokonaan auttamisjärjestö kuten Punainen Risti. YK:n pakolaisapu UNHCR on puolestaan toimittanut saarelle makuupusseja saippuaa, vaikka ihmiset tarvitsisivat ensisijaisesti ruokaa ja vettä. Olosuhteet pääkaupungin lähellä olevissa keskuksissa ovat epäinhimilliset, siellä ei ole esimerkiksi vessoja eikä lääkäripalveluita, kertoo Mäkelä.

Pakolaistulvan taustalla Syyrian tilanne

Mäkelän mukaan Syyrian pahentunut tilanne näkyy pakolaistulvana. Lesbokselle saapuu saman verran pakolaisia muutamassa päivässä kun Suomeen saapuu kiintiöpakolaisia vuodessa. Vaikea tilanne ruokkii ääriliikkeitä.

– Osa antaisi vaikka paidan päältään, mutta on ihmisiä, jotka ovat suorastaan fasistisia. He haluaisivat mennä rantaan ampumaan tulijoita, kauhistelee Mäkelä.

Mäkelän mukaan tilannetta ei voi pysäyttää millään muulla tavalla kuin ottamalla kiinni ihmissalakuljettajat Turkin puolella. Myös pakolaisleirien oloja Turkissa ja Jordaniassa olisi parannettava.

– Eurooppa ei tunnu tajuavan mikä niitä odottaa. Täältä on tulossa satoja tuhansia ihmisiä kohti Eurooppaa, sanoo Mäkelä.

Valtaosa tulijoista on nuoria miehiä.

– Perheet ovat keränneet rahaa voimakkaimmalle yksilölle, heille joilla on parhaat mahdollisuudet selviytyä ensin merimatkasta ja sitten pitkästä kävelystä. Perheen kesken on kerätty rahaa sille yhdelle tyypille, jonka he uskovat selviävän, sanoo Mäkelä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja