Kreikan ja Turkin rajalle kerääntynyt jo 15 000 siirtolaista, valta-osa nuoria miehiä – Turkki avasi rajansa ja Istanbulissa väki ahtautuu rajalle matkaaviin busseihin

Turkin ja Kreikan väliselle rajalle on saapunut tuhansia ihmisiä lisää, kertoo paikan päälle oleva uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Ainakin 2 000 ihmistä, mukaan lukien lapsia ja naisia, saapui rajalle sunnuntaiaamuna Istanbulista, toimittaja kertoo. Ryhmässä oli ihmisiä niin Afganistanista, Syyriasta kuin Irakistakin.

YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM on aiemmin kertonut, että reilun 200 kilometrin pituiselle rajalle oTurkin Kreikan-vastaiselle rajalle on kerääntynyt noin 13 000 Eurooppaan pyrkijää.

Työntekijöiden mukaan Istanbulista oli pitkin iltaa lähdössä täyteen ahdettuja busseja raja-alueelle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvisti lauantaina, että Turkki on avannut rajansa pakolaisille. Erdoganin mukaan Turkki ei enää pysty huolehtimaan uusista Syyriasta saapuvista pakolaisista.

IOM:n Turkin-operaation johtaja Lado Gvilava sanoi tiedotteessa, että valtaosa liikkeelle lähteneistä on nuoria miehiä.

YK:n siirtolaisuusjärjestö kertoi, että se on nähnyt ryhmiä, joiden koko vaihtelee kymmenistä ihmisistä jopa yli 3 000:een. Järjestö on seurannut siirtolaisten liikkeitä Istanbulista saakka ja tarjonnut humanitaarista apua haavoittuvimmassa asemassa oleville.

Järjestön työntekijät kertoivat, että lukuisia täyteen ahdettuja busseja oli lähdössä pitkin iltaa Istanbulista raja-alueelle.

Video: Poliisi ampui pakolaisia kyynelkaasulla Kreikan ja Turkin rajalla

1:09

Erdogan ja Macron keskustelivat puhelimessa

Rajalle jumiutuneet siirtolaiset ottivat lauantaina yhteen Kreikan rajavartioiden ja poliisin kanssa. Kreikan hallituksen edustajan mukaan viranomaiset ovat estäneet yli 4 000 laitonta maahantuloyritystä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi lauantaina, että EU seuraa huolestuneena siirtolaisten kerääntymistä Kreikan ja Bulgarian Turkin-vastaisille rajoille. Puheenjohtaja kirjoitti Twitterissä, että maille ollaan valmiita tarjoamaan lisätukea Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin välityksellä.

Turkin presidentti Erdogan keskustali lauantaina puhelimessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, Erdoganin kansliasta kerrottiin. Erdogan sanoi Macronille, että Nato-maa Turkki haluaa nähdä selvää ja konkreettista tukea Natolta ei vain sanoina vaan myös tekoina. Erdogan myös varoitti, että humanitaarinen kriisi syvenee, jos hallituksen iskuja Syyriassa ei lopeteta.

Ainakin 26 Syyrian hallinnon sotilasta kuoli lauantaina Turkin lennokki-iskussa Luoteis-Syyriassa, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights. Turkin presidentti Erdogan oli uhannut aikaisemmin päivällä kostaa turkkilaisten sotilaiden kuoleman Syyriassa.

Yhteensä 34 turkkilaissotilasta kuoli aiemmin Syyrian Idlibiin tehdyissä ilmaiskuissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja