Krapula-aamun kootut vinkit

Kun edellisiltana on ryömitty kotiin otsanahkaa rypistämällä, seuraavan aamun olo on ankea. Parhaassa tapauksessa on sentään aikaa toipua rauhassa kotona.

Taas se on täällä! Kankkunen, jysäri, krabbis, kanuuna... tai englantia soveltaen hängis (hangover) tai suoraan ruotsista lainattu darra (vapista, väristä). Meillä tunnetaan hyvin myös ruotsin yksinkertaisen kuvaava dagen efter. Kohmelo on puolestaan lainattu venäjän kielestä, alun perin se tarkoitti yksinkertaisesti "humalan jälkeen". Jo nimien ja lainasanojen kavalkadi todistaa, miten merkittävästä asiasta on kysymys.

Kaupan päälle morkkis

– Nimistä viis, kun vain huoneet pysyisivät hetken paikallaan! huokaa kuitenkin voipunut juhlija. Päätä särkee, ja jäsenet ovat lyijynraskaat. Kädet vapisevat, palelee vaikka kylmä hiki valuu joka huokosesta. Häijyintä on kuitenkin pahoinvointi. Miten kukaan kuolevainen voi kestää tällaista?

Tässä vaiheessa ei paljon lohduta, että olo paranee vuorenvarmasti ajan myötä itsestään. Paranemisaika on tietysti suhteessa krapulan voimakkuuteen. Vaikka oireet vaihtelevat yksilöllisesti, suuren alkoholimäärän hapettuminen asetaldehyliksi ja edelleen etanoliksi vaatii heltymättä veronsa. Yksi kestää kuitenkin kipeytymättä suuriakin määriä alkoholia, toinen on seuraavana aamuna pää pöntössä vähästäkin viinasta. Kaupan päälle tulee vielä niin sanottu moraalinen krapula eli morkkis siitä mitä tulikaan juopuneena sanottua ja tehtyä.

Toisaalta on myös esitetty, että huomattava osa oireista aiheutuisikin ruokatorven limakalvojen vahingoittumisesta oksentamisen aikana, sillä niillä henkilöillä, jotka eivät tule juopumisvaiheen aikana pahoinvoiviksi, oireet ovat usein huomattavasti muita vähäisempiä. Tutkimustulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia.

Kaiken kokeneiden niksinurkka

Vaikka varsinaista parannuskeinoa krapulaan ei ikävä kyllä ole olemassa, kärsivän oloa voidaan kuitenkin helpottaa. Markkinoilla on ollut erilaisia krapulalääkkeitä, esimerkiksi kaktusuute ja australialainen lääkevalmiste Outox, jonka markkinointi tässä tarkoituksessa on kuitenkin Suomessa nykyään kielletty. Seuraavassa esitetään tuttuja ja uudempia huonon olon taltuttamiskeinoja. Osaa sovelletaan jo ennen juomista tai ennen nukkumaanmenoa ryypiskelyn jälkeen, osaa vasta krapula-aamun valjettua. Kokeile oudompia vain omalla vastuulla ja muista, että usko on puoli taikaa!

Ennen:

1. Älä juo tyhjään vatsaan, eli syö ryypätessäsi mielellään vähän enemmänkin kuin tavallisesti.

2. Nauti raaka kananmuna noin tuntia ennen alkoholin juomista. Sekoita rakenne rikki ja juo mahdollisimman nopeasti.

3. Älä nauti kirkkaita ja sameita juomia samana iltana, eli jos olet juonut olutta, älä siirry välillä väkeviin tai viiniin tai päinvastoin.

4. Juo alkoholiannosten välillä ainakin puoli lasillista vettä.

Jälkeen:

1. Juo ennen nukkumaan menoa paljon (0,5–1 litraa) vettä, sillä krapulassa on kyse myös nestehukasta. Herääminen wc:hen on pieni hinta pienemmästä kohmelosta. Nauti samalla C- ja B-vitamiinipilleri.

2. Päänsärkyä voidaan auttaa särkylääkkeillä, pahoinvointia asianmukaisella lääkityksellä (esimerkiksi Primperan). Huomaa kuitenkin, että kaikkia särkylääkkeitä ei saa käyttää krapulassa haittavaikutusten takia! Toiset ottavat joka särkylääkettä illalla ennen nukkumaan menoa jo ennen kuin krapula on alkanut ja väittävät oireiden jäävän sillä kokonaan pois.

3. Yleisluonteisesti oireita voidaan lievittää juomalla runsaasti nestettä, esimerkiksi mehua. Pääasia, että neste on makeaa, siitä tuntuu olevan eniten apua. Monet luottavat niin sanottuun "korjaussarjaan" eli krapularyyppyyn, mutta alkoholin nauttimista ei kuitenkaan voi tässä vaiheessa suositella.

4. Ruokasooda veteen liuotettuna ja magnesium-tabletit lievittävät toisilla huonoa oloa.

5. Krapulassa ihosta erittyvät voimakkaat tuoksut lisäävät pahoinvointia. Huolehdi tuuletuksesta, raitis ilma nopeuttaa paranemista.

6. Lapsuuden mahatautilääke eli keltainen Jaffa auttaa nestehukkaan ja voi hiilihappoisena vaikuttaa huonoon oloon.

7. Syö aamupalaksi greippiä, joka tekee krapulassa hyvää, vaikka ei siltä maistukaan.

8. Sekoita raakaa kananmunaa tomaattikastikkeeseen, jäähdytä ja nauti heti herättyä.

9. Sulata eukalyptus-pastilleja kiehuvaan veteen. Sekoita liemeen purkillinen tomaattipyrettä. Lisää pippuria, suolaa ja oreganoa. Sekoita hyvin, jäähdytä ja nauti heti aamulla kun heräät.

10. Syö ruis- tai kaurapuuroa. Krapulassa sitä tekee kumma kyllä usein jopa mieli, vaikka et normaalisti koskisi puuroon pitkällä tikullakaan.

11. Vältä teetä ja kahvia ja kaikkia muitakin kuumia juomia, joilla selvinpäin ollessasi normaalisti käynnistät aamun. Tässä vaiheessa ne ärsyttävät vatsaa eivätkä pysy sisässä. Sen sijaan makea jäätee tekee hyvää.

12. Nauti krapulapäivänä pitkin päivää rasvaisia ruokia, kuten pizzaa tai pyttipannua.

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat