Köyhyys koettelee hermoja

Riitta Snellman teki viisi vuotta sitten jutun köyhyydestä 45 Minuuttia -ohjelmaan elämällä peruspäivärahalla, silloin 408 eurolla, kuukauden ajan.

− Masentavaa, mikään ei ole muuttunut viidessä vuodessa, ei ainakaan paremmaksi, Riitta Snellman kertoo.

Köyhän rahat riittivät ruokaan silloin niin kuin nytkin. Hinnat ovat kuitenkin nousseet ja luultavasti tällä hetkellä on vieläkin hankalampaa.

− Hengissä säilyy, mutta muuten on sitten todella niukkaa. Useimmat eläkeikäiset hallitsevat ruoanvalmistuksen ja heillä on myös jo kaikki tarvittavat tavarat, eikä hankintoihin tarvitse käyttää paljon rahaa. Kuitenkin, kun joka sentin joutuu laskemaan, se käy hermoille.

Matkat maksavat liikaa

Snellman painottaa, että kuukausi oli lyhyt aika. Kuitenkin siinä ehti tajuta, miten rajoittuneeksi elämä käy, kun rahaa ei ole. Eristyminen uhkaa, koska ei pysty pitämään yllä sosiaalisia kontakteja ja harrastamaan, saati käymään kauppakeskuksissa. Matkat maksavat liikaa.

− Itse en pystynyt osallistumaan SPR:n ystäväkurssille, koska matkat olisivat vieneet päivän ruokarahat.

Snellman on miettinyt, että jos vähävaraiset pääsisivät kulkemaan julkisissa kulkuvälineissä tiettyyn aikaan päivästä ilmaiseksi, se helpottaisi sosiaalisen verkoston ylläpitoa ja esimerkiksi harrastuksissa käyntiä.

Kansanedustaja Pietari Jääskeläisen mielestä on hyvä ajatus, että esimerkiksi kansaneläkeläiset voisivat käyttää julkisia kulkuneuvoja maksutta tunnin päivässä.

− Ihan hyvä idea, että olisi ilmaistunti tämän tyyppisille ihmisille. Matkustajilta voitaisiin vaikka katsoa ikä ja sen perusteella olisi oikeutettu matkustamaan ilmaiseksi kyseisenä aikana.

Lue tästä aiheesta Riitta Snellmanin Köyhän päiväkirja

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja