Mainos

Kovat sateet ovat lakoonnuttaneet viljaa

Sateiden ei uskota vielä vaikuttavan viljan määrään, mutta sadon laatu kärsii homesienten jyllätessä märässä maassa.

Runsaat sateet ovat lyöneet viljaa lakoon monin paikoin maata. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla paikoin jopa puolet ohrasta on lakoontunut. Myös kasvitaudit jylläävät. Viljelijöiden mukaan vettä ei saisi enää liiemmin tulla, jotta sato säästyisi ja puinnit päästäisiin alkamaan ajallaan.

Myös Varsinais-Suomessa ohra, kaura ja kevätvehnä ovat alkaneet lakoontua, kertoo kasvinviljelyagrologi Ilpo Hartikainen ProAgria Farmasta. Hän on kuitenkin edelleen toiveikas sadon suhteen.

- Syysvehnä ja rukiit alkavat olla korjuuvalmiita. Jos sää ennusteiden mukaisesti lähipäivinä poutaantuu, puimurit pääsevät pelloille ensi viikonloppuna, Hartikainen ennakoi. Kasvustot kuivuvat parissa päivässä, jos sää on kuiva ja tuulinen.

Sateiden ei ainakaan vielä ennusteta vaikuttavan viljasadon määrään. Sadon laatu sen sijaan kärsii, kun homesienet alkavat jyllätä märässä kasvustossa.

Etenkin ohralla ja vehnällä kasvitaudit ovat lisääntyneet, kertoo vilja-agronomi Henri Honkala ProAgria Etelä-Pohjanmaalta. Esimerkiksi punahomeita on nähtävissä ohrissa todella paljon, hän jatkaa.

Lehtilaikkutaudeista verkko- ja rengaslaikku iskevät helposti ohraan. Nämä sienten aiheuttamat laikkutaudit kellastuttavat kasvin lehden, ja viljan jyvä jää tavallista pienemmäksi.

Etelä-Pohjanmaalla viljat ovat lakoontuneet hyvin paikallisesti. Pahiten ovat laossa ohrakasvustot. Kaura sen sijaan on pysynyt toistaiseksi melko hyvin pystyssä.

Puintien on määrä alkaa Etelä-Pohjanmaalla elokuun puolivälissä. Alkamisajankohta riippuu kuitenkin täysin säistä. Oikein voimakkaita sadekuuroja ei tarvitsisi tulla enää yhtään, sanoo Honkala.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.