Koulutytöistä itsemurhaiskijöiksi – Boko Haramin sieppaamien tyttöjen painajainen jatkuu

Kaksi vuotta sitten huhtikuisena yönä 276 nigerialaistyttöä joutui kirjaimellisesti keskelle painajaista. Asemiehet sieppasivat tytöt kouluasuntolasta Chibokin kylässä Koillis-Nigeriassa. Tytöt kuljetettiin yön pimeydessä kuorma-autoilla Sambisan metsään, jota hallitsee islamistiryhmä Boko Haram. Muu maailma jatkoi uniaan.

Tyttöjen sieppaus jatkui jo toista viikkoa, mutta Nigerian päättäjät ja kansainvälisen media pysyivät hiljaa.

Kun sieppaus vihdoin nousi otsikoihin useiden viikkojen kuluttua, oli jo myöhäistä. Boko Haram ilmoitti myyneensä ainakin osan tytöistä eteepäin naapurimaihin.

Myöhemmin kävi ilmi, että tyttöjen kohtalo saattoi olla vieläkin julmempi.

Boko Haramia jahdattiin Nigeriassa joulukuun lopussa viime vuonna. Katso video:

Boko Haramia jahdataan 2:05

#Bringbackourgirls muistuu mieleen vuosipäivänä

Mielenosoituksia leimahti ensin Nigeriassa. Tuhannet ihmiset vaativat Nigerian hallitusta jäljittämään ja palauttamaan tytöt koteihinsa.

#Bringbackourgirls-kampanja levisi sosiaalisessa mediassa, ja jopa Michelle Obama vetosi tyttöjen puolesta.

Maailma jaksoi välittää muutaman viikon, sitten tytöt unohtuivat suurelta yleisöltä.

Jo kaksi vuotta mennyt

Kun sieppauksesta tuli kuluneeksi vuosi huhtikuussa 2015, Nobel-voittaja Malala Yousafzai vetosi tyttöjen puolesta.

Yousafzain viesti oli suunnattu Nigerian hallitukselle, jota 17-vuotias, itsekin ääri-islamistien hyökkäyksestä selvinnyt Yousafsai pyysi tehostamaan toimiaan. #Bringbackourgirls-tunniste trendasi taas muutaman päivän ajan Twitterissä.

Nyt on kaksi vuotta kulunut, somekampanja nostaa taas päätään hetkeksi, mutta tyttöjä ei kuulu takaisin koteihinsa.

Uusimpien arvioiden mukaan Boko Haram on aivopessyt tytöistä äärimuslimeita, joistakin jopa itsemurhapommittajia.

Unicef varoittaa Boko Haramin julmista keinoista

YK:n lapsijärjestö Unicef on ollut pitkään huolissaan nigerialaislasten – ja etenkin tyttöjen – puolesta. Boko Haramin strategia Nigeriassa ja sen naapurimaissa on julma.

Viime vuonna järjestö käytti ainakin 44 siepattua lasta itsemurhapommittajina. Unicefin mukaan luku on moninkertaistumassa.

Tällä toiminnalla Boko Haram romuttaa lasten elämän, vaikka nämä pääsisivätkin palaamaan koteihinsa. Yhteisö usein syrjii lapsia, jotka ovat viettäneet aikaa terroristiryhmän kanssa. Heidät tuomitaan rikollisiksi, jopa tappijaksi.

Tytöt neuvotteluaseena

Järjestön nimi Boko Haram tarkoittaa suomeksi "länsimainen koulutus on syntiä". Koulutyttöjen sieppaaminen palvelee järjestön agendaa. Tarkoitus on levittää viestiä, että kouluissa ei ole turvallista. Järjestö uhkailee myös opettajia.

Iskemällä hataran ja korruptoituneenkin valtion koulutusjärjestelmää kohtaan järjestö yrittää varmistaa sen, että epävakaus Nigeriassa tulee jatkumaan. Se on terroristijärjestölle hyväksi.

Chibokin yli 200 kateissa olevaa tyttöä Boko Haram käyttää neuvotteluaseena. Järjestö on neuvotellut Nigerian hallituksen kanssa pari vuotta, mutta mainittavaa edistystä ei ole tapahtunut.

Nigerian hallitus tosin sanoo saavuttaneensa voittoja terroristijärjestön hallitsemilla alueilla. Tyttöjä voitot eivät ole tuoneet kotiin.

CNN:n julkaisema video tytöistä osoittaa, että ainakin osa heistä näyttää voivan hyvin. Valitettavasti videon toinen viesti on se, että Boko Haram on edelleen tarpeeksi vahva kyetäkseen piilottelemaan kahtasataa tyttöä hallitsemillaan alueilla.

Mikä tahansa koulutyttöjen kohtalo on, kirkkaalta se ei näytä.  

Lue myös:

    Uusimmat