Mainos
Mainos

Koulut alkavat – näin turvaat ekaluokkalaisen päivän

Uusia ekaluokkalaisia on liikenteessä tänäkin vuonna noin 60 000. Ekaluokkalaisille jo koulun aloittaminen on jännittävää. Jännitystä lisäävät osaltaan uudet kaverit, koulumatka ja ajoittainen yksinolo.

Koulun aloittaminen jännittää sekä vanhempia että lapsia. Uusi koulu, uudet kaverit ja yksin taivallettava koulumatka ovat isoja asioita pienen lapsen elämässä.

Useimmiten vanhemmat pystyvät järjestämään niin, että ekaluokkalainen saatetaan kouluun ensimmäiset pari viikkoa. Sen jälkeen lapsen pitäisi osata lähteä kouluun ihan itse.

Yksin kouluun lähteminen voi stressata ekaluokkalaista. Kuinka muistaa repun, puhelimen ja avaimet. Aikuista taas jännittää, muistaako lapsi sulkea oven kunnolla jälkeensä ja pysyvätkö avaimet ja kännykkä varmasti tallessa. Jännitystä voi helpottaa muutamalla hyvällä neuvolla.

Näin turvaat lapsen päivän

Kehitä rutiinit

Jos lapsi joutuu lähtemään kouluun yksin, kannattaa hänelle opettaa tietyt aamurutiinit, joita toistetaan joka aamu. Herääminen, pukeminen, aamupala ja lähteminen. Vaatteet kannattaa valita jo illalla ja reppu pakata valmiiksi.

Opettele koulumatka moneen kertaa lapsen kanssa. Mitä enemmän harjoittelette, sen paremmin lapsi sen oppii ja sisäistää rutiinit.

Ennakoi

Moni lapsi saa oman kännykän mentyään ensimmäiselle luokalle. Opetelkaa yhdessä kännykän käyttöä. Vanhempien ja turvallisten aikuisten puhelinnumerot kannattaa tallentaa pikavalintaan. Opetelkaa myös, mitä pitää tehdä jos vanhemmat eivät vastaa puhelimeen. Mitä enemmän ennakoitte asioita etukäteen, sen turvallisempi tunne lapsella on ja sen paremmin hän voi keskittyä tärkeimpään eli koulunkäyntiin.

Turvaa iltapäivä

Pienten lasten ei ole vielä turvallista viettää pitkiä aikoja yksin. Ekaluokkalaisen koulupäivät ovat usein todella lyhyitä ja siksi lapselle on hyvä olla iltapäiväksi jokin turvallinen paikka, kunnes vanhemmat tulevat kotiin. Useimmat lapset menevät koulun jälkeen iltapäiväkerhoon. Lapselle kannattaa painottaa, että iltapäiväkerhoon täytyy mennä, jos sinne on ilmoittautunut. Sieltä ei saa olla pois ilmoittamatta.

Hanki älylukko

Jos avaimesta huolehtiminen ja oven lukitseminen tuottavat lisäjännitystä, yksi stressinaihe on vähemmän, kun hankit kotiisi älylukon. Avaimeton älylukko helpottaa sekä lapsen että aikuisen elämää. Jännitystä helpottaa tieto siitä, että ovi menee itsestään lukkoon ja vaikka lapsi unohtaisi avaimet kotiin tai hävittäisi kulkutunnisteen, pääsee hän kotiin vanhemman avatessa oven etänä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.