Kouluiskun valmistelusta vangitun naisen videouhkaus leviää verkossa – paljastaako julistus motiivit?

Verkossa leviää video, jossa Vaasan kouluiskun valmistelusta epäiltynä vangittu nainen esittelee pistoolia, uhkaa hyökkäävänsä kouluun ja kuvailee suunnittelemansa teon motiiveja.

Pohjanmaan käräjäoikeus vangitsi eilen 23-vuotiaan naisen epäiltynä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Naisen tekemän videon alkuperä on epäselvä, mutta nyt se leviää erilaisilla keskustelupalstoilla verkossa. 

Poliisi on aiemmin kertonut, että epäilty rikos tuli sen tietoon kansalaisen tekemän nettivinkin perusteella. Nettivinkki koski mitä ilmeisimmin samaista videota, joka nyt leviää.

Englanninkielisellä videolla nainen kritisoi ahneutta, itsekeskeisyyttä ja yksilökeskeisyyttä, joiden hän kuvailee vahingoittavan luontoa ja ihmiskuntaa. Videolla hän kertoo suunnittelevansa kouluiskua tarkoituksenaan aloittaa jonkinlainen laajempi konflikti ja "epäsopivien yksilöiden poisto".

Poliisi on kertonut aloittaneensa toimenpiteet teon estämiseksi välittömästi saatuaan vinkin videosta.

Kohteena koulu

Naisen sosiaalisen median profiilien perusteella nainen on käynyt asepalveluksen ja harrastanut ammuntaa.

Sosiaalisessa mediassa hän kertoo olevansa alikersantti ja suorittaneensa vapaaehtoisen asepalveluksen Kaartinjääkärirykmentissä.

Poliisin ottaessa naisen kiinni hänellä oli hallussaan luvallinen ampuma-ase.

Videolla nainen sanoo, että hänen kohteenaan olisi koulu, josta hän itse on valmistunut.

Vangittu opiskeli tiettävästi Vaasan yliopistossa, mutta yliopiston mukaan ei syytä epäillä, että se olisi ollut iskun tarkoitettu kohde.

– Kiitämme viranomaisia äärimmäisen ammattimaisesta yhteistyöstä, joka luo turvaa koko yhteiskunnalle, yliopiston rehtori Minna Martikainen kertoo tiedotteessa.

Poliisi kertoo, että sillä on vahva epäily teon kohteesta.

Myös manifesti

Videolla nainen viittaa myös verkossa kiertävään kirjoitukseen, joka on hänen nimellään varustettu eräänlainen manifesti.

Teksti käsittelee samaisia teemoja kuin video. Tekstissä hän kritisoi nykyistä maailman ja yhteiskunnan kehitystä, kuten yksilökeskeisyyttä, materialismia sekä sosiaalisen median yleistymistä ja sen seurauksia. Manifestissa kritisoidaan myös nykyistä parisuhdekulttuuria.

Vangittu kirjoittaa myös vihastaan ihmiskuntaa kohtaan ja halustaan poistaa "epäkelvot" yksilöt. Siinä hän antaa ymmärtää, että aikoo toimeenpanna jonkinlaisen suunnitelman tekstin teemoihin liittyen.

Yhteys Ruotsissa koulusurmaa suunnitelleeseen

Verkossa kiertää myös Ruotsin poliisin esitutkinta-aineistoa, jossa vangittu suomalaisnainen mainitaan.

Naisen kerrotaan olleen tiiviisti yhteydessä alaikäiseen ruotsalaispoikaan, joka valmisteli koulusurmaa. Poika ei ehtinyt toteuttaa Göteborgin alueelle suunniteltua rikosta.

Esitutkintamateriaalin mukaan suomalaisnainen oli ollut pojan tuttavaan yhteydessä ja tiedustellut, miten poika voi, kun ei ollut saanut tähän yhteyttä. Poika oli tässä vaiheessa ollut jo tovin otettuna kiinni.

Poika tuomittiin sittemmin murhan valmistelusta. Hän oli ollut yhteydessä henkilöihin, jotka olivat aiemmin tehneet väkivaltaisia iskuja kouluihin. Todistajan mukaan poika oli romantisoinut koulusurmia.

Lue myös:

    Uusimmat