Kouluihin halutaan tiukempia kännykkäkieltoja – mutta mitä sanoo laki?

1:50
Metsolan ala-asteella Helsingissä on sovittu yhdessä oppilaiden vanhempien kanssa, että kännykkää ei kaiveta koulupäivinä esiin. Mitä säännöstä pohtivat oppilaat?

Lasten kännyköiden käyttö koulupäivän aikana aiheuttaa levottomuutta tunneilla ja se muuttaa myös opettajien työtä entistä raskaammaksi. Nykyisen lainsäädännön nojalla koko koulupäivän kattavaa kännykkäkieltoa ei voi asettaa.

Se, mitä on jo nyt rajoitettu lainsäädännöllä, on kännykänkäyttö oppituntien aikana. Opetushallituksessa on huomattu palautteista, että käyttöön kaivataan selvennystä.

– Huomaan tästä keskustelusta ja rehtoreiden ja opettajien viesteistä, että voi olla, että tarvittaisiin lisää kansallista ohjeistusta. Vaihtoehdot on silloin lainsäädäntömuutokset tai että Opetushallitus lisää itse sitä informaatio-ohjausta kuten koulutusta tai tukimateriaalia, toteaa opetusneuvos Laura Francke Opetushallituksesta.

Käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa on jo väläytetty lainmuutosta kännykän käytön suhteen kouluissa. Lisäksi asiasta on vireillä myös kansalaisaloite.

Tällä hetkellä opettajien valtuudet rajoittaa oppilaiden älypuhelimien käyttöä ovat rajatut.

– Perusopetuksessa ja lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa voi järjestyssäännöissä lain mukaan kieltää oppitunnin aikaisen häiritsevän käytön. Häiritseväksi käytöksi katsotaan kaikki muu, mikä ei liity opetukseen.

– Eli jos oppilas häiritsee omaa tai toisen keskittymistä, tai häiritsee opettamista, se on häiritsevää käyttöä. Kännykkä voidaan perusopetuksessa ottaa häiritsevänä esineenä pois, jos kehotukset ja kiellot laittaa se pois eivät riitä, Francke summaa.

8:02
Tällä hetkellä välitunneilla kännykän käyttöä ei voi lailla kieltää. Mitkä ovat koulujen nykyiset keinot puuttua välitunneilla oppilaiden puhelimen käyttöön? Katso koko keskustelu MTV Viiden jälkeen-ohjelmassa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja