MTV:n tiedot: Huhtikuun alkupuolella hätkähdyttävä määrä koulu-uhkauksia – poliisi huolissaan monesta syystä

Koulu-uhkaukset voimakkaassa kasvussa – perättömät uhkaukset lisääntyneet Vantaan tragedian jälkeen 2:09
Koulu-uhkaukset voimakkaassa kasvussa – perättömät uhkaukset lisääntyneet Vantaan tragedian jälkeen

Pelkästään huhtikuun alkupuolen aikana (1.-17.4.) poliisilla on käsittelyssä 73 koulu-uhkaukseen liittyvää tapausta oppi/tutkimuslaitoksiin ja 16 opetustiloihin. Vertailun vuoksi koko maaliskuun vastaavat luvut olivat 52 ja 1. 

Poliisi pitää noin yhtä kymmenestä tapauksesta "varsin vakavasti otettavana".

Luvut sisältävät asiaan liittyvät perättömät vaarailmoitukset, ennalta estävän erityistoiminnan ja laittomat uhkaukset. Näistä selvästi suurin on laittomat uhkaukset. 

  • Laiton uhkaus on rikoslaissa määritelty näin: ”Joka nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, laittomasta uhkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Poliisin tilastoissa tapaukset yhteensä kulkevat nimellä "suuntaa antavat tiedot mahdollisista koulu-uhkauksista". 

"Huolestuttavaa monellakin tapaa"

Poliisi pitää uusimpia lukuja huolestuttavina.

– Huolestuttavaltahan se kuulostaa monellakin tapaa. Näistä ilmoituksista todennäköisesti monet ovat täysin perättömiä ja ilkivaltaisesti tehtyjä. Toinen mokoma edellyttää poliisilta tarkempia selvittelyjä ja sitten alta kymmenen prosenttia on varsin vakavasti otettavia, toteaa poliisitarkastaja Konsta Arvelin MTV Uutisille.

Arvelin huomauttaa, että poliisilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin suhtautua näihin aina yhtä vakavasti.

– Vasta selvittelyjen jälkeen voidaan huokaista helpotuksesta. En sano, että Viertolan tapaus on automaattisesti johtanut ilkivaltaiseen ilmoitteluun, koska tällaiset tapaukset voivat toimia laukaisevina tekijöinä niille, joilla itsellään on motivaatio myös toteuttaa uhkauksensa.

Lopuksi poliisi lähettää terveisiä.

– Olisihan se hienoa, jos niitä perättömiä ilmoituksia ei tehtäisi. Säästyisi sitten aikaa ja henkilöstöä muiden poliisitehtävien hoitamiseen.´

Poliisi huomauttaa, että osa lukujen tiedoista ei välttämättä ole koulu-uhkauksia ja toisaalta kaikki koulu-uhkaukset eivät välttämättä näy luvuissa, jos ne on kirjattu järjestelmään jollain muulla tavalla.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Ja alla vielä dataa pidemmältä ajalta:

Tekopaikka lkm202220232024 (1.1.-17.4.2024)
OPPI-/TUTKIMUSLAITOSPERÄTÖN VAARAILMOITUS142217
ENNALTA ESTÄVÄ ERITYISTOIMINTA829539
LAITON UHKAUS337440159
Summa433557215
OPETUSTILAPERÄTÖN VAARAILMOITUS363
ENNALTA ESTÄVÄ ERITYISTOIMINTA10199
LAITON UHKAUS242414
Summa374926

Lue myös:

    Uusimmat