Kotitalousvähennyksen leikkaus vaikuttaa 400 000 suomalaiseen vuosittain: "Ihmiset ostavat palvelun tuloilla, joista verot on jo kertaalleen kerätty"

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää tulevan hallituksen suunnitelmia kotitalousvähennyksen kutistamisesta omituisena.

– Kyseessä on tuntuva, noin 100 miljoonan euron leikkaus ja periaatteellisesti hyvin epälooginen sellainen, kun ajatellaan hallitusohjelmaa, missä on kuitenkin vannottu harmaan talouden purkamisen ja työllisyyden edistämisen nimiin.

Kotitalousvähennystä voi saada kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä kuten siivouksesta, remontoinnista tai lastenhoidosta.

Vähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkoissa 20 prosentista 15 prosenttiin. Lisäksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärää alennetaan 2400 eurosta 2 250 euroon. Omavastuu on sata euroa.

Vaikuttaa 400 000 suomalaiseen vuosittain

Lehtisen mukaan vähennys on löydetty ja se on myös osoittanut toimivuutensa.

– Jokainen kotitalouspalveluita ostava saa muutoksen voimaantulon jälkeen selkeästi vähemmän kotitalousvähennystä kuin aikaisemmin. Vaikutus on välitön niille reilulle 400 000 suomalaiselle, jotka vähennystä vuosittain hakevat.

Lehtinen toivoo, että vähennyksen kutistaminen ei pienentäisi sen suosiota ja työllistävää vaikutusta.

– Viime vuosina on nähty kehitystä siihen suuntaan, että entistä enemmän teetetään ammatti-ihmisillä näitä kotitaloustöitä ja samalla työntekijöiden työsuorituksista on kertynyt verotuloja ihan kuitin kanssa.

Kotitalousvähennys toimii harmaan talouden torjunnassa

Lehtinen hehkuttaa kotitalousvähennyksen roolia juuri harmaan talouden torjunnassa.

– Tämä on sellaista aluetta, jossa ennen kotitalousvähennystä meillä ei ollut lainkaan markkinoita. Ei ollut toimialaa, jolla kotitalouspalveluyritykset nyt toimivat. Töitä teetettiin niin sanotusti naapuriapuna, eli jos töitä ylipäätään teetettiin, ne teetettiin pimeästi.

– On todella tärkeää, että työt pysyvät jatkossakin avoimen talouden piirissä ja työsuorituksista maksetaan verot.

Lehtinen haluaa myös muistuttaa, että ihmiset ostavat palveluja tuloillaan, joista verot on jo kertaalleen kerätty.

– On todella hyvä, että välissä on tämä kotitalousvähennys, joka helpottaa työn teettämistä toisella ihmisellä.  

Lue myös:

    Uusimmat