Mainos

Kotitaloudet uskovat Talvivaaraan – ulkomaiset sijoittajat hylänneet

13:16

Tuotanto- ja ympäristöongelmien kanssa painivan kaivosyhtiö Talvivaaran omistusrakenne on muuttunut vuosien varrella voimakkaasti. Suomalaiset kotitaloudet ovat kasvattaneet jatkuvasti omistustaan samaan aikaan, kun ulkomaisten sijoittajien ja yhtiön toimitusjohtajan Pekka Perän osuus on pienentynyt selvästi.

MTV3 kävi läpi omistustietoja viimeisen neljän vuoden ajalta. Euroclearin eli arvopaperikeskuksen viimeiset tiedot on päivätty kesäkuun loppuun. Vertailussa kotitalouksien osuudesta eriytettiin Perän omistus.

Aiemmin vahva valta yrityksessä oli Perällä ja ulkomaisilla sijoittajilla. Yhteenlaskettu osuus oli keväällä 2009 yli 70 prosenttia. Nyt se on enää 23 prosenttia, josta Perän osuus on 6,5 prosenttia.

Kotitalouksien osuus on puolestaan noussut samassa ajassa reilusta 10 prosentista peräti 43 prosenttiin. Kotitalouksilla on siivunsa Talvivaarasta myös valtion sijoitusyhtiön Solidiumin kautta. Sen omistus nousi viime kevään osakeannissa noin 17 prosenttiin.

Annin yhteydessä osakkeen arvo pieneni, kun osakkeiden kokonaismäärä kasvoi seitsenkertaiseksi. Tällöin myös Perän osuus laski noin 20 prosentista alle seitsemään.

Pekka Perän, ulkomaisten sijoittajien ja kotitalouksien omistusosuudet Talvivaarasta.

Halpa hinta kiinnostaa

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen arvioi, että kotitalouksia kiinnostaa halpa hinta. Osake päätyi tänään Helsingin pörssissä 0,12 euron lukemiin.

– Hyvin tyypillisesti isot sijoittajat ostavat mieluummin nousevaa osaketta. Kotitaloudet puolestaan katsovat historiallista hintakehitystä ja ostavat mielellään, kun hinta tuntuu halvalta. Välillä tämä on oikea ratkaisu, välillä ei.

Lahtinen pani merkille, että keväistä osakeantia mainostettiin nimenomaan kotitalouksille. Antia markkinoitiin vahvasti lehti-ilmoituksilla ja yhtiö järjesti tilaisuuksia piensijoittajille.

Talvivaaran rahoitus- ja talousjohtaja Saila Miettinen-Lähde myöntää, että kotitaloudet oli tärkeä kohderyhmä.

– Itse asiassa alun perinkin teimme sivulistauksen Helsingin pörssiin juuri sen takia, että näimme näillä markkinoilla potentiaalia.

Piensijoittajien käyttäytymistä tutkittaessa on huomattu myös, että he sijoittajat mielellään lähellä oleviin yrityksiin.

- Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kotipaikkakunnalla toimivia ja ylipäätään kotimaisia yrityksiä. Aika pitkälti se johtuu siitä, että he kokevat tuntevansa yritykset paremmin, ja kokevat ne ikään kuin omikseen, Lahtinen arvioi.

Yhtiöllä tiukka tilanne

MTV3:lle puhuneet analyytikot näkevät Talvivaaran taloudellisen tilanteen erittäin tukalana. Analyytikot viittaavat mahdolliseen lisärahoitukseen, velkojen uudelleenjärjestelyyn ja jopa konkurssiuhkaan.

Tilanteen elpyminen vaatisi tuotantotason voimakasta paranemista ja nikkelin hinnan nousua.

Moni analyytikko näkee Solidiumin roolin oleellisena. Sijoittajat luottavat siihen, että valtion sijoitusyhtiö ei anna kaivosyhtiön kaatua. Muutama viikko sitten Talvivaara antoi toimintapäivityksen, jossa se kertoi luopuvansa kokonaan loppuvuoden tuotantotavoitteestaan. Samalla yhtiön johto kuitenkin valoi uskoa markkinoille ja ennakoi tuotantotason paranevan merkittävästi.

– Pidämme tästä arviosta kiinni. Osatekijänä on tietenkin nikkelin hinta, joka on heikko. Olemme kuitenkin optimisia ja meillä on kaikki edellytykset oleellisesti parantuvaan tuotantotasoon, Miettinen-Lähde toteaa.

Twitter: @svuorikoski

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.