Kotiniko ääniongelma?

Kerros- ja rivitalon yksi suurimpia viihtyisyysongelmia on äänen kulku asunnosta toiseen. Toisaalta naapurien elämä ei välttämättä kiinnosta niin paljon, että sitä haluaisi kuunnella illasta toiseen, toisaalta oma yksityisyys on arvokasta.

Pääosin äänen kantautuminen pitää estää jo rakennusvaiheessa - jälkeenpäin mahdollisuudet ovat vähäiset. Periaatteessa keinot ovat yksinkertaiset: asuntojen seinät ovat tiiviit eivätkä rakenne-elementit kohtaa toisiaan muodostaen äänisiltoja. Teknisesti toteutus on haastavampi. Vaikka rakenteissa äänen eteneminen voidaan katkaista, silloiksi jäävät kiinnityspisteet, vesiputkisto ja ilmastointikanavat.

Emme kuitenkaan voi asuntoamme rakentaa uudelleen eli on käytettävä niitä keinoja, jotka ovat mahdollisia.

Ääni on väliaineessa etenevä aalto. Tämän perusteella mahdollisuuksia on kolme: estetään äänen synty, estetään äänen eteneminen ja estetään äänen heijastuminen eli vaimennetaan se.

Äänen synty

Omaa toimintaa taloyhtiön säännöstö määrittelee melun aiheuttamisen rajoitteet eli television, stereot ja juhlinnan. Näihin voimme helposti vaikuttaa eli käyttäydymme kuten on sopivaa äänen tuottamisen osalta. Joskin ns. normaalielämä asunnon käytössä on paljon meluisampaa.

Vanhat pesukoneet ja kylmälaitteet pitävät huomattavasti suurempaa meteliä kuin hyvälaatuiset uudet. Koneita vaihdettaessa on syytä kiinnittää huomiota energiakulutuksen lisäksi desibelimääriin. Varsinkin pesukoneissa erot ovat merkittävät. Lisäksi vaimeammat laitteet ovat pääsääntöisesti muutenkin sekä kulutukseltaan että käyttöominaisuuksiltaan tavallista parempia.

Vesikalusteiden hankinnassa on myös syytä olla tarkkana. Kaupoista löytyy paljon mielenkiintoisen näköisiä ja edullisia hanoja. On syytä tarkistaa niiden tyyppihyväksynnät ja meluarvot. Kaikkia ei välttämättä ole hyväksyttävää asentaa kerrostaloihin johtuen niiden aiheuttamasta voimakkaasta kohinasta.

Toinen - ehkä pahempi - on wc-istuin ja sen vedentäyttömekanismi, varsinkin yöaikaan. Pahimpia syyllisiä ovat ikäloput istuimet sekä tuntemattoman merkkiset uudet halpapöntöt. Eli näihin koskevat samat ohjeet kuin hanoihin.

Joskus vanhat putket ovat löystyneet kiinnikkeistään ja varsinkin huoneistoremonttien yhteydessä. Tuloksena on värinä vettä laskettaessa ja pauke lämpölaajenemisen vuoksi. Ongelman ratkaisevat uudet kumipehmusteiset seinäkiinnityslenkit.

Äänen eteneminen

Telkku

Rakennemelua voi estää omatoimisesti. Koneet eristetään lattiasta siten, että ääni ei pääse siirtymään seuraavaan väliaineeseen. Näitä laitteita ovat tv:n, stereoiden ja pianon lisäksi pesukoneet ja kylmälaitteet, joiden resonanssi voi kantautua kauaksikin. Useimmiten eristeeksi riittää pehmeä huopapala tai kumimatto..

Yleinen kiistan aihe on myös askelten aiheuttama kopina varsinkin parketti- ja laminaattilattioilla. Asennusvaiheessa lattian tasoitus ja pinnan alle laitettu huopa- tai solumuovikerros estää tämän. Vanhan kovan muovi- tai linoleumimaton päälle ei todellakaan kannata ilman eristettä levittää puupintaa.

Ääniaallot etenevät tehokkaasti kaikkia mahdollisia reittejä, joissa eristävää väliainetta ei ole. Näin esimerkiksi seinien välissä oleva millimetrin kokoinen rako päästää jutut naapuriin lähes kuin ilman koko seinää.

Tällaisia aukkopaikkoja löytyy seinä-, lattia - ja kattoelementtien välistä sekä lämmitysputkiston läpivienneissä varsinkin oman huoneiston sisällä. Eikä ole harvinaista myöskään naapureiden kesken. Reikien paikantaminen on hankala homma. Usein voidaan löytää suurinpiirtein paras kuuluvuusalue, jolloin rakennesaumat voidaan tiivistää elastisella massalla.

Jos naapurin seinä on sietämätön ongelma, on parasta rakentaa noin 5-10cm paksuinen lisäseinä vanhaa vasten. Uusi välirakenne täytetään vaimentavalla materiaalilla ja seinien sekä lattia- ja kattorajojen saumat tiivistetään.

Asunnon väliseinät ovat lähes aina tyhjät eli 2*2 -koolauksen päällä on vain pintalevy. Kun aalto kohtaa hyvin ääntä johtavan seinälevyn, tuntuu kuin melu voimistuisi toisella puolella. Remontin yhteydessä on syytä täyttää välikkö esimerkiksi akustovillalla.

Eteisen väliovien tiivistäminen on oiva keino sekin eli estetään äänen kulku porraskäytävään sekä sieltä omiin tiloihin. Tiivisteeksi riittää tavallinen ikkunanauha.

Äänen heijastuminen

Ääniaalto on siten ovela kaveri, että se osaa törmätessään kääntyä, mutta kuitenkin sen verran tyhmä, että kääntyy aina samassa kulmassa kuin on esteeseen tullutkin. Tämä mahdollistaa vastatoimet eli laitetaan eristävä tai taittava väliaine väliin.

Hyvä eristävä rakenteellinen este on esimerkiksi kangas- tai paperipeitteinen Halltex-levy. Se sisältää huokoisen kennoston, joka sekä hajottaa aaltoja että kovan pinnan puuttuessa ei levitä heijastuksia. Tämä auttaa hyvin naapurien häiriöön sekä yksityisyyden suojaamiseen.

Huonekaluilla, matoilla ja seinäkoristeilla voi saada paljon aikaan. Kangaspeitteiset istuimet ja sohvat ovat tehokkaita, samoin kangasmatot. Ryijyt seinällä tuottavat silmäniloa ja toimivat akustolevyinä. Tapetoinnillakin on oma merkityksensä. Taulut eivät sinänsä vaimenna, mutta hajottavat ääniaaltojen suunnan vaimentaen aistittavaa vaikutusta.

Katon pehmustaminen on vaimennuksen kannalta todella tehokas keino. Asuminen sen jälkeen ei välttämättä ole miellyttävää olohuonetiloissa. Kun kaiku puuttuu, tuntuu tila ahtaalta ja ahdistavalta. Sen sijaan porraskäytävissä menetelmä on hyvä.

Muistetaan kuitenkin remontoinnissa sen tarkoitus viihtyisyyden tuottajana. Akustinen teho kuuluu olla musiikinkuuntelutiloissa ja jossakin määrin olohuoneessa (joskin eristys muistaen) ja vaimennus luontaisesti hiljaisiin paikkoihin kuten makuuhuoneet ja sauna.
Sakari Ikonen

Lue myös:

    Uusimmat