Kotimaisten aterinten aatelia

Hyvä aterin istuu käteen, kestää arkea ja sopii juhlaan. Tutustu aterinklassikoihin ja uusiin tulokkaisiin sekä opi kattamaan aterimet oikein!

Suomalaista ruokailuväline-eliittiä olisi tuskin olemassakaan ilman Hackmania. Sen aterinten tuotanto käynnistyi vuonna 1876 Viipurissa, jonne Johan Friedrich Hackman perusti puutavara-alan yrityksensä 1790. 1920-luvun alussa markkinoille tulleet, uudet materiaalit mullistivat haarukoiden, veitsien ja lusikoiden valmistuksen: ruostumaton teräs ja selluloidimuovi korvasivat niklatun teräksen ja eebenpuu- ja luukahvat. Tänä päivänä Hackman on Pohjoismaiden suurin aterinten valmistaja, ja sen kaikki ruokailuvälineet valmistetaan kestävästä ja helppohoitoisesta ruostumattomasta 18/10-teräksestä. Hackman-tavaramerkillä aterimia myydään vain Suomessa.

Hackmanin Carelia-aterimia on valmistettu vuodesta 1963, Savoniaa vuodesta 1967. Hackmanin laajimman aterinsarjan, Carelian, muotoilijaa Bertel Gardbergia inspiroi Skandinavian saaristo: veitsen kolmiomaisen terän on arveltu kuvaavan purjetta tai purren keulaa. Adolf Babelin muotoilema, yksinkertaisen eleetön Savonia on – ei enempää eikä vähempää – maailman myydyin aterinsarja. Pian nelikymppinen Savonia on saanut ajattomasta muotoilustaan saksalaisen Longlife Design Award -palkinnon.

Hackmanin aterimiin kuuluvat myös Ahti Majurin suunnittelema moderni, soikeakahvainen Elegia ja nostalgiaa henkivä, Tage Janssonin luoma Memory. Erikoisesti somistetut Memory-aterimet on taottu käsin, ja ontto varsi tekee veitsestä kevyen tasapainoisen.

Hackmanin aterinkuopus on vuonna 2002 syntynyt Tuulia. Hyvin käteen istuvassa Tuuliassa on siro varsi, ja sama sirous jatkuu veitsessä kapeutena kärkeen asti. Haarukassa ja lusikassa on käytännöllistä leveyttä, mutta kapeat varsiosat.

Suosittuja Suomessa ja maailmalla

Iittalan valmistamat ruokailuvälinesarjat ovat Nanny Stillin vuonna 1973 suunnittelema, retro ja mattaharjattu Mango, Laura Partasen ja Arto Kankkusen 1997 luoma, tyylikkään ovaali Artik sekä Renzo Pianon muotoilema Piano Workshop 1998 ja Antonio Citterion ja Glen Oliver Löwin käsialaa olevat Citterio 1998 ja 2000.

Citterio 1998 on mattaharjattua, ruostumatonta terästä ja siinä on eurooppalainen, suurempi mitoitus. Uudempaan Citterio 2000 -sarjaan kuuluvat Iittalan mukaan ”vain neljä perusaterinta, jotka todella tarvitaan” eli haarukka, veitsi, lusikka ja kahvilusikka. Suomessa Iittalan aterimista suosituin on Artik, kansainvälisesti myy parhaiten Citterio.

Suomalaista, ruostumatonta terästä hyödyntävää aterinmuotoilua edustavat myös Fiskarsin klassiset ja puhdaslinjaiset Functional Form -aterimet. Sarjaan kuuluu perusruokailuvälineiden lisäksi tarjoilu- ja salaattiottimet. Kaikkia sarjan osia valmistetaan sekä kiiltäväpintaisina että mattaviimeisteltyinä.

Pentikin keväällä 2004 lanseeratut aterinsarjat ovat nimiltään Amanda ja Matilda. Molemmat ruostumattomasta teräksestä valmistetut kiiltäväpintaiset sarjat sisältävät ruokahaarukan, -veitsen ja -lusikan, alku- ja jälkiruokahaarukan, -veitsen, -lusikan, kahvi- ja teelusikan, voiveitsen, tarjoiluhaarukan ja -lusikan sekä kakkulapion ja kastike- ja keittokauhat. Vuoden 2005 alussa markkinoille tuli myös Amandan mattapintainen versio.

Hoida ja kata oikein

  • Muista pestä aterimet heti ruokailun jälkeen, sillä ruoka-aineista esimerkiksi viinietikka, sinappi, majoneesi, raparperi ja suola voivat jättää pieniä tummia pilkkuja tai jopa pintaruostetta aterimiin. Ellet ehdi pestä ruokailuvälineitä saman tien, huuhtele ainakin ruuantähteet pois. Aterimia ei myöskään kannata jättää likoamaan pitkäksi aikaa eikä niiden puhdistamiseen saa käyttää teräsvillaa.
  • Kestävyydestään huolimatta aterimet voivat ajan mittaan naarmuuntua, värjäytyä ja kulua. Vanhat ja vaikeasti likaantuneetkin aterimet saat puhdistettua seuraavalla käsittelyllä: Kiehauta litra vettä ja lisää joukkoon desilitran verran pyykinpesupulveria. Keitä aterimia liuoksessa noin vartin verran ja huuhtele sen jälkeen. Ota kuitenkin huomioon, ettei tämä käsittely sovi aterimille, joissa on muoviosia tai kullattuja koristeita.
  • Oletko joskus tuskaillut aterinten kattamisen kanssa? Vaativammatkin kattaukset hoidat kunnialla, kun muistat aterimista muutaman perusasian: veitset oikealle, haarukat vasemmalle, lusikat lautasen yläpuolelle. Uloimmat välineet käytetään aina ensin. Näillä ohjeilla katat aterimet niin alku-, pää- ja jälkiruokaankin. Kattamista helpottaa myös tieto siitä, että sekä alku- että jälkiruokavälineet ovat kooltaan pienempiä kuin pääruoan syömiseen tarkoitetut.

Teksti:Hanna Pesonen / Mediafocus Kuvat: Fiskars, Hackman, Iittala ja Pentik

Aterinten kattaus- ja hoito-ohjeet: Hackman

Lue myös:

    Uusimmat