Kotileipomo pystyyn – leivo itse kuohkeat leivät

Kuva: Myllyn Paras
Julkaistu 23.03.2011 09:17(Päivitetty 23.03.2011 10:28)

Miksi tyytyä lähikaupan suppeaan leipävalikoimaan, kun muhkean ranskanleivän, kuohkean focaccian ja eksoottisen pähkinäleivän voi leipoa itsekin – eikä se ole edes vaikeaa.

Leivän leipominen voi tuntua monesta työläältä, eikä rankan työpäivän jälkeen oikein jaksaisi tarttua enää kaulimeen. Leivän leipominen on kuitenkin yllättävän helppoa. Kokeile omatekoisen leivän leipomista vaikkapa sunnuntaiaamuna, jolloin työkiireitä ei ole ja aamiaisen voi nauttia rauhassa päivän lehtien ääressä.

Varoitus! Leivästä voi tulla niin maukasta, että jäät siihen koukkuun ja joudut leipomaan sitä useamminkin.

Mitä leivän leipomiseen tarvitaan?

Kuva: Myllyn Paras

Leipuri Richard Bertinet antaa tuoreessa Leipä -teoksessaan kattavat vinkit leivän leipomisen.

– Leipomisen ei tarvitse olla pelottavaa tai mystistä, eikä sinun tarvitse olla synnynnäinen leipuri. Leivonta on kaikkia varten. Onko tiedettävä, miten kaasutin toimii, jotta voisi oppia ajamaan autoa? Ei. Siispä ei myöskään tarvitse uppoutua kemiaan leipoakseen ihania leipiä, Bertinet kirjoittaa teoksessa.

Leivän leipomiseen tarvitaan vähintään näitä neljää ainesosaa: Jauhoja, hiivaa, vettä ja suolaa. Sen lisäksi Bertinet kehoittaa käyttämään seuraavia työkaluja:

Kädet – Leivän leipomiseen ei tarvita kalliita työkaluja. Totuus on, että kädet ovat arvokkaimmat työkalusi.

Leivinkivi –Perinteisessä leipurin uunissa leipä liu’utetaan puisen leipälapion avulla kuumalle tiilialustalle, jolloin se alkaa välittömästi paistua alapinnaltaan. Kotioloissa lähelle samanlaista ympäristöä pääsee panemalla uuniin leivinkiven, jonka päälle leipä liu’utetaan. Leivinkiven sijasta voi käyttää myös ylösalaisin käännettyä raskasta uunipeltiä.

Vaaka – Leipominen onnistuu paremmin, kun apurina on tarkka digitaalivaaka. Sämpylöistä saa samankokoisia ja ne paistuvat samanaikaisesti, jos punnitset ne vaa’alla ennen uuniin laittamista.

Sekoitusastia – Tarpeeksi suuri kilon taikinalle.

Leivinliinat – Taikinan tai uunipeltien peittämiseen. Älä pese liinoja leipomisien välillä. Ajan mittaan kangas imee itseensä luonnollisia hiivoja ja aromeja ja siitä tulee olennainen osa leipomisprosessia.

Muovinen kaavin – Sen avulla voi sekoittaa ja auttaa taikinan ulos kulhosta. Kaapimen suoraa reunaa voi myös käyttää taikinan leikkaamiseen.

Partakoneenterä – Leipien ja sämpylöiden pinnan viiltämisen rapeuden lisäämiseksi. Voit myös käyttää tavallista veistä, mutta partakoneenterä on perinteinen ”leipurin kynä”.

Punottu nostatuskori – Ei ollenkaan pakollinen, mutta perinteinen ja viehättävä pyöreiden leipien kohottamiseen. Kori on ihanteellinen astia, sillä ilma pääsee kiertämään taikinan ympärillä ja antaa sen hengittää.

Puinen leipälapio – Tarpeellinen työkalu kohonneen leivän siirtämiseen uuniin. Leipälapion sijaan voit myös käyttää reunuksetonta uunipeltiä tai kääntää reunallisen pellin ylösalaisin.

Sumutin – Samanlainen suihkepullo, jolla sumutat kukkia, käy hyvin uunin sumuttamiseen vedellä, jotta leipä saa väriä ja rapeutta. Yhdessä leivinkiven kanssa tämä luo todellista leipomon ilmapiiriä

Munakello – Apuri, jonka avulla muistat ottaa leivän uunista oikeaan aikaan.

Pehmeä harja – Tämän avulla voit harjata jauhot pois työtasolta.

Kaurakuituleipä

Kaurakuituleipä. Kuva: Myllyn Paras

Itse leipomalla saat tuoretta ja lisäaineetonta leipää. Hiutaleilla ja leseillä saat runsaasti kuituja mukaan. Kaada vain hyvin kohonnut taikina pellille, kohota, paista ja leikkaa neliöksi kypsänä.

noin 25 neliötä (uunipellillinen)

6 dl omena- tai appelsiinituoremehua tai piimää
50 g hiivaa
5 dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitua tai Neljän Viljan Hiutaleita
1 dl Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta
(½-1 dl auringonkukan- tai pellavansiemeniä)
2-3 tl mineraalisuolaa (Pan)
2-3 rkl siirappia
½ dl öljyä (50 g)
noin 6 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja tai Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää hiutaleet, leseet (ja siemenet). Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan 15-20 minuuttia (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).

Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi koneella tai puuharukalla.

Kaada ja levitä taikina heti öljytylle reunalliselle uunipellille. Ripottele pintaan runsaasti hiutaleita. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa puolesta tunnista tuntiin.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min. Leikkaa hieman jäähdyttyä leipäveitsellä neliöiksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kuminasämpyläruudut

Kuminasämpyläruudut. Kuva: Myllyn Paras

Leivo itse sämpylöitä, niin tiedät mitä syöt. Valmis sämpyläjauhoseos tuo varman hyvän koostumuksen sämpylöille helpolla. Kaada vain hyvin kohonnut taikina pellille, kohota jaa neliöiksi ja paista.

24-30 kpl

50 g hiivaa
½ l vettä
1-2 tl suolaa
¾ dl siirappia
10 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
1 rkl kuminaa
50 g pehmeää voita tai margariinia
Päälle: kuminaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, kuminat ja alusta sämpyläjauhoilla löysäksi taikinaksi, lisää alustuksen välillä pehmeä rasva taikinaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Sekoita kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja levitä se siihen tasaiseksi levyksi. Anna kohota hyvin peitettynä esim. leivinpaperilla.

Jaa kohonnut taikinalevy jauhotetulla veitsellä tai taikinapyörällä 7 x 7 neliöiksi. Voitele vedellä tai kananmunalla ja ripottele pinnalle kuminaa. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Yrttinen kaurafocaccia

Yrttinen kaurafocaccia. Kuva: Myllyn Paras

Focaccia on italiasta kotoisin oleva ohut leipä. Sen pinnalle pirskotellaan reilusti oliiviöljyä ja päälle painellaan oliiveja tai yrttejä. Kaurafocaccian päälle sopivat hyvin myös kaurahiutaleet.

8 kpl

  • ½ pkt tuorehiivaa (25 g)
  • 3 ½ dl vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1½ tl suolaa
  • 2 dl Myllyn Paras KARU Pikakaura-Ruishiutaleita
  • 6 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
  • 2 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita
  • 1 dl silputtua tuoretta rosmariinia, basilikaa, oreganoa tai salviaa
  • Pinnalle:
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl mustia tai vihreitä kivettömiä oliiveja
  • hiutaleita (KARU/kaurahiutaleita)
  • tuoretta yrttiä (esim. rosmariinia)

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja suola. Lisää hiutaleita ja hiivaleipäjauhoja vähitellen vaivaten. Ripottele lopuksi taikinalle silputtu yrtti ja puristele silppu taikinaan. Anna sen kohota peitettynä ainakin puolisen tuntia.

Kumoa taikina pöydälle ja alusta hetki. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä osat palloiksi. Nosta taikinapallot uunipellille leivinpaperin päälle ja litistä pallot halkaisijaltaan noin 10–15 sentin kokoisiksi soikeiksi leiviksi. Peitä leivät liinoilla ja anna kohota puolisen tuntia.

Pane uuni kuumenemaan 250-asteeseen. Painele kohonneisiin leipiin oliiveja ja tuoreyrttejä, pirskota pintaan oliiviöljyä ja ripottele päälle hiutaleita. Paista leipiä noin 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia.

Focacciat ovat parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä.

VINKKI: Voit tehdä reseptillä pellillisen focacciaa. Kaada koko taikina leivinpaperoidulle ja tee pintakoristelu kuten edellä.

Lähde: Richard Bertinet - Leipää monella tavalla. Kustannusosakeyhtiö Moreeni 2011

Kuvat: Arja Savela, Myllyn Paras Oy, Jean Cazals / Moreeni

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Petra Kiiski/MTV3

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle