Kotiin lämpöä luonnollisesti puusta

Puulämmitys on luonnollinen, uusiutuva lämmitysmuoto. Melkein poikkeuksetta jokainen pientalon rakentaja hankkii kotiinsa tulisijan. Takat, leivinuunit ja kaakeliuunit lisäävät viihtyvyyttä, alentavat lämmityskustannuksia ja luovat kotoisan tunnelman.

Kuluttajalle on tulisijoista puhuttaessa tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja: valmisuunit kaakeli- tai tiilivuorauksella, muuratut uunit ja avotakat, leivinuunit sekä yhdistetyt takka-leivinuunit. Valitessaan tulisijavaihtoehtoa kuluttajan kannattaa, miettiä mitä varten tulisija hankitaan: onko uuni tarkoitettu kodin koristukseksi vai onko sen tärkein tehtävä olla kodin lämmittäjä.

Valmisuunit

Valmisuunit ovat uuden ajan kaakeliuuneja. Perinteiseen kaakeliuuniin niitä voidaan verrata ulkonäön perusteella: valmistakka voidaan pinnoittaa kaakeleilla. Vaihtoehtona on myös pinnoittaa takka jollain muulla pinnoitteella, esimerkiksi tiilellä ja rappauksella. Valmistakka kootaan elementeistä, ja usein takan hintaan kuuluu myös sen asentaminen. Vaikka valmistakan materiaali on muurattuun takkaan verrattuna kalliimpaa, hinnat pysyvät suhteellisen samoissa luokissa. Valmisuunien hintakirjo on laaja, mutta lämpöteholtaan kohtuullisen hyvän ja isohkon valmisuunin saa alkaen 15 000 - 20 000 markalla.

Muuratut tulisijat

Muuratut takat tehdään tiilestä. Yleisimmin muurattujen tulisijojen myyjät tarjoavat tarvikepaketin, jonka ostaja itse muurauttaa muurarilla tulisijan muotoon. Mika Innanen torniolaisesta Wotsi Ky:stä toteaa, että muurattu tuulisija on hänen mukaansa paras. Wotsi Ky myy kaikenlaisia tuotteita muuratuista takoista kaakeliuuneihin ja vuolukiviuuneihin, mutta kokemustensa mukaan muurattu tulisija on kohtuuhintaisin ja lämmitysteholtaan paras.

Muurattu tulisija on myös vapaasti muunneltavissa: asiakkaan toiveiden mukaisesti takan voi koristaa granssein, syvennyksin ja erilaisin koristein. Muurarin taidot nousevat Innasen mukaan erityisen tärkeäksi takan kokoamisessa: "Muurarin taidoista riippuen muuratusta tulisijasta saa kauniin ja persoonallisen."

Muuratut takat tulevat maksamaan koosta riippuen noin 20 000 markasta aina 40 000 markkaan. Halutessaan takkaan voidaan yhdistää leivinuuni.

Wanhan ajan kakluunit

Jos arvostaa vanhan ajan henkeä, voi hankkia taloonsa myös vanhan käytetyn kakluunin. Vanhan Rauman Korjausrakentamiskeskuksessa neuvotaan vanhojen kakluunien uudelleen käyttöönotosta. Kalle Saarinen Korjausrakentamiskeskuksesta kertoo, että vanhoja kakluuneja otetaan uudelleen käyttöön suhteellisen usein.

-Jos löytää purkutalon, jossa on hieno kakluuni, kannattaa harkita sen ostamista. Joskus sellaisen saattaa saada ilmaiseksikin. Ihminen, jolla ei ole peukalo keskellä kämmentä, pystyy Saarisen mukaan purkamaan kakluunin ilman ammatti-ihmistäkin.

-Ennen purkamista kakluunin palat täytyy numeroida. Numerointi aloitetaan alhaalta ja siirrytään rivi riviltä ylöspäin. Palat numeroidaan rivin mukaan alhaalta A1, A2, A3, seuraavalla rivillä B1, B2, B3 ja niin edelleen.
Kun palat on numeroitu ja numerot kiinnitetty teipeillä kaakeleihin, kakluuni valokuvataan ja mitataan. Mittapiirustuksetkin voidaan tehdä, jotta muistetaan varmasti, mitä paloja oli missäkin kohtaa.

-Jos kakluunin tuleva uudelleenpysyttäjä on jo tiedossa, hänet voidaan käyttää paikan päällä katsomassa ennen kakluunin purkamista. Tämä helpottaa paljon muurarin tulevaa työtä, toeteaa Saarinen.

Mitä poltetaan?

Jos omasta takaa ei löydy metsää, joudutaan tulisijoissa poltettava puu ostamaan alan liikkeistä. Puuta myydään yleensä moteittain, yksi motti on tilavuudeltaan yhden kuutiometrin verran. Parasta takkapuuta on koivu. Myös haapaa ja leppää suositaan suuren lämpöhyödyn vuoksi. Havupuu on huonompaa polttopuuta, sillä se räiskähtelee palaessaan. Esimerkiksi Tampereella pinomotin saa ostaa kotiin kuljetettuna alan liikkeestä noin 400 markalla.

Puun varastointia ajatellen on hyvä muistaa, että puu on tuoreena vastakaadettuna kosteuspitoisuudeltaan noin 50 %. Polttokosteus on 20% ja siihen päästäkseen puuta täytyy kuivattaa noin kaksi kuukautta. Puut kannattaa varastoida hyvin tuuletetussa tilassa maasta irrallaan, suojanaan katos.

<br clear=all>


Teksti: Niina Rintamäki
Kuvat: Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus www.oldrauma.fi/tammela6.html (kakluuni)
Takkatalo www.takkatalo.com/takka.htm

Varaavien takkojen käytöstä lämmityksessä voit lukea myös täältä.

Lue myös:

    Uusimmat