Koti puhtaaksi luonnollisesti – poimi nämä vinkit

Vaikka tavalliset puhdistusaineet olisivat päässeet loppumaan, kodin kaapeista voi löytyä useita luonnollisia puhdistusaineita. Monet tietävät, että suolalla pääsee eroon viinitahrasta, mutta tiedätkö esimerkiksi, mitä kaikkea saat puhdistettua etikalla?

Sitruuna

Voit poistaa leikkuulaudasta pahat ruokatahrat puristamalla sitruunamehua laudalle ja hieromalla mehua lautaan. Anna sitruunan vaikuttaa 20 minuuttia ennen huuhtelua.

Keittiön hanat puhdistuvat siten, että hierot sitruunamehua hanojen pintoihin. Anna sitruunamehun vaikuttaa yön yli, ja pyyhi mehu pois kostealla liinalla.

Sitruunamehua voi lisätä myös astianpesukoneeseen, niin rasva lähtee pesussa astioista paremmin.

Kasviöljyt

Voit puhdistaa valurautapannusi tekemällä seoksen öljystä ja karkeasta suolasta. Irrota seoksen avulla pannuun paistuneet liat ja huuhtele kuumalla vedellä.

Kasviöljyllä, kuten esimerkiksi oliiviöljyllä, voi irrottaa maalinkin ihosta. Jos käsiisi on roiskunut maalia, hiero öljyä niihin ja pese kädet sen jälkeen huolellisesti saippualla.

Öljyistä voi tehdä myös seoksen, jolla saat puukalusteesi kiillotettua. Laita seokseen on kaksi kupillista kasviöljyä ja yhden sitruunan mehu. Hiero seosta kalusteisiin pehmeällä liinalla.

Etikka

Kahvinkeittimen voi puhdistaa etikan avulla. Kaada yksi osa etikkaa ja yksi osa vettä kahvinkeittimen säiliöön, ja laita kahvikone päälle. Kun keitin on valuttanut puolet liuoksesta, sammuta se ja anna liuoksen seistä tunnin ajan. Käynnistä kahvinkeitin sitten uudelleen ja valuta loput liuoksesta sen läpi. Valuta tämän jälkeen keittimen läpi pelkkää vettä, jotta etikkajäämät lähtevät pois koneesta.

Myös astianpesukoneen desinfiointi onnistuu etikan avulla. Kaada puolikas kahvikupillinen etikkaa koneeseen ja laita pesukone käyntiin tyhjänä.

Etikalla voi puhdistaa putkiakin. Kaada etikkaa esimerkiksi alas keittiön viemäristä. Puolen tunnin jälkeen huuhtele viemäri kylmällä vedellä.

Ruokasooda

Saat tahrat irti kahvikupeista, kun laitat kuppeihin liuosta, jossa on yksi osa ruokasoodaa ja kaksi osaa vettä. Liuota kuppeja yön yli, hankaa sienellä ja huuhtele.

Rasvatahrat irtoavat grillistä hieromalla tahroja kostealla harjalla ja ruokasoodalla. Autotallin lattian ja muut betonipinnat voit puhdistaa kaatamalla soodaa lattialle ripottelemalla vettä, kunnes soodasta tulee tahnamaista. Seoksen tulisi antaa seistä yön yli. Seuraavana päivänä hankaa kostealla sienellä, suihkuta ja pyyhi puhtaaksi.

Verhoilluista huonekaluista voi poistaa hajut ripottelemalla ruokasoodaa kankaalle ja imuroimalla soodan pois.

Hammastahna

Saat hopea-astiasi tahrattomiksi hieromalla hammastahnaa astioihin pehmeällä liinalla. Huuhtele vedellä ja kuivaa puhtaalla liinalla.

Voit kiillottaa keittiön ja kylpyhuoneen hanat hammastahnan avulla. Voitele hanat hammastahnalla ja pyyhi hanoja pehmeällä liinalla, kunnes ne kiiltävät.

Pianon koskettimet voi myös puhdistaa hammastahnalla. Hiero jokaista kosketinta varovasti kostella pumpulipuikolla ja hammastahnalla. Kuivaa ja kiillota puhtaalla liinalla.

Suola

Suolalla voi puhdistaa lasi-astiat. Myös rasvaiset kattilat ja pannut puhdistuvat suolan avulla. Ripottele suolaa astioihin – suola imee astioista ylimääräisen rasvan. Poista suola astioista ennen normaalia pesua ja muista, ettei suolan käyttöä suositella Teflon-pintaisiin astioihin.

Hikitahrat lähtevät vaatteista, kun tahroja pyyhkii suolaliuoksella. Laita liuokseen neljä ruokalusikallista suolaa ja litra vettä.

Jopa hopeaesineet saa kiiltäviksi suolan avulla. Laita hopeaesineet alumiinifoliovuokaan. Kaada haaleaa vettä niin paljon, että esineet peittyvät ja sekoita joukkoon kourallinen ruokasuolaa. Anna vaikuttaa vähän aikaa ja huuhtele. Suolan voi korvata myös leivinjauheella.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat