Koti muistuttaa: Takaa kevään kukkaloisto jo nyt!

Vaikka puutarha osoittaa hiipumisen merkkejä, kannattaa keväällä kukkiville kukkasipuleille suoda ajatus jo syksyllä. Otollisin istutusaika kun on syys-lokakuussa, sillä niiden on ehdittävä juurtua ennen ensimmäisiä pakkasia ja maan jäätymistä.

Keväällä kukkivat kaunottaret, kuten tulppaanit, krookukset ja narsissit, voi jo laittaa alulleen. Suunnittele värimaailmat, ja varmista istutuspaikka, jossa maaperä on kuohkeaa ja vettä läpäisevää. Muista, että sipulit eivät kestä seisovaa vettä. Kuohkeuta noin 30 cm:n syvyydeltä, ja parantele tarpeen mukaan hiekansekaisella mullalla.

Kukkasipulit vaativat istuttamisen ennen kylmiä, sillä kylmäkäsittely saa ne juurtumaan. Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin, ja painele multa huolella sipulin ympärille. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus.

Muista kastella sipuleita hyvin heti istutuksen jälkeen. Mullan päälle voi myös ripottaa karkeaa hiekkaa, joka estää homesienien kasvua.

Kukkaloistoa ruukussa

Jos haluat saada kukkasipulit loistoon mahdollisimman aikaisin, Hyötykasviyhdistys vinkkaa istuttamaan niitä ruukkuihin ja astioihin.

Kukkasipulit tulisi istuttaa niin, että niillä on aikaa juurtua kolme kuukautta kylmässä, jonka aikana ne valmistautuvat kukkimaan. Ihannelämpötila on noin +9 astetta, jopa viileämpi. Tarkista tilanne kerran viikossa, multa ei saisi päästä ihan rutikuivaksi, mutta ei myöskään liian kosteaksi. Runsas kastelu saa kukkien varret kasvamaan liian pitkiksi.

Ruukut otetaan valoon ja lämpöön noin kolme viikkoa ennen haluttua kukinta-aikaa. Mitä lähempänä kevättä ollaan, sitä nopeammin kukinta tapahtuu.

Lähde: Biolan ja Hyötykasviyhdistys

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja