Koti lämpimäksi pelleteillä

Puupelletit ovat halkaisijaltaan 8 millimetrin mittaisia, 1-3 sentin pituisia puupuristeita. Pelletit valmistetaan sahateollisuuden jätteistä, esimerkiksi puun hiontapölystä ja kutterinpurusta puristamalla. Nämä lisäaineettomat kodinlämmittäjät ovat naapurimaassamme Ruotsissa Suomea yleisemmin käytössä. Länsinaapurissamme toimii kolmisenkymmentä puupellettejä valmistavaa tehdasta ja yli 10 000 omakotitaloa lämmitetään pelleteillä.

Suurtalouksissa käytetty jo vuosia

Suomessa vasta totutellaan puupellettien käyttöön pientalolämmityksessä, vaikka suurtalouksissa ja lämpölaitoksissa pellettejä onkin käytetty jo vuosia. Ruotsin positiiviset kokemukset, öljyn hinnan nousu ja ympäristönsuojelulliset seikat ovat vaikuttaneet puupellettien käytön lisääntymiseen pientalolämmittämisessä myös meillä Suomessa.

Pelletin pienkäyttäjät ovat toistaiseksi pääosin maatiloja, joilla on hakkeen polttoon tarkoitettuja polttimia jotka soveltuvat myös pellettien polttoon.

Pelletin hyödyt

Eniten pellettien käytöstä hyötyy kuluttajan lompakko. Öljyn hinnan noustua lämmityskustannukset öljylämmitteisissä taloissa ovat nousseet korkeiksi. 120 neliöisen, 25 000 kWh kuluttavan omakotitalon omistaja säästää vuodessa lämmityskustannuksissa yli 2000 markkaa, jos vaihtaa öljylämmityksensä puupelletteihin.

Koska puupellettilämmityksessä hyödynnetään uusiutuvia luonnonvaroja, on tämä lämmitysmuoto myös ympäristölle ystävällinen.

Pelleteille sopivat polttimet

Puupelletti soveltuu polttoaineeksi useimpiin öljykattiloihin tai kiinteän polttoaineen kattiloihin. Lisäksi tarvitaan pellettikäyttöön suunniteltu poltin ja varastotila. Puupelletit mahtuvat varastoon tavallisia halkoja paremmin, viisi kiloa puupellettejä vie saman verran tilaa kuin kaksi kiloa halkoja. Lisäksi pellettien syötön voi halutessaan automatisoida. Pellettejä voi ostaa säkeittäin tai tilata puhallusauton tuomaan pelletit suoraan varastosiiloon.
Vielä tälläkin hetkellä markkinoilla on pellettipolttimina "jatkuvapaloisia" -polttimoita, jotka eivät sammu koskaan. Samaan aikaan markkinoille kuitenkin lanseerataan polttimoita, jotka toimivat öljypolttimen periaatteella. Tällainen poltin säännöstelee kattilan lämmitystä; kattilan ollessa tarpeeksi lämmin poltin sammuu, ja käynnistyy taas kattilan jäähtyessä.

Erityisesti pelletin polttoon tarkoitettuja polttimia on käytössä Suomessa noin 200 kappaletta ja ne on hankittu pääosin viimeisen puolen vuoden aikana.

Kustannukset

Puupelletit tulevat käytössä huomattavasti öljylämmitystä edullisemmaksi. Kuitenkin lämmitysmuodon perustamiskustannukset ovat öljylämmitystä kalliimmat.

Pelletin käytössä tarvitaan kattila (samanlaista kattilaa käytetään myös öljylämmityksessä), jonka hinta on 15 000 - 20 000 mk. Lisäksi tarvitaan yli 10 000 markan pellettipoltin. (Vastaava öljylämmityspoltin maksaa noin 7000 mk.) Öljylämmityksessä tarvitaan öljysäiliö jota pellettilämmityksessä ei tarvitse hankkia. Pellettilämmityksessä joudutaan lisäksi sijoittamaan varastointiin ja automaattisyöttöön.


Teksti: Niina Rintamäki
Kuvat: Biowatti
Lähteet: Tampereen Agrimarket, Tamperelainen, Biowatti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja